Tag Archives: Instrumente de plata

Comertul electronic

Comertul electronic

Notiunea de serviciu al societatii informationale.

Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic defineste în art. 1 notiunea de serviciu al societatii informationale ca fiind orice activitate de prestari de servicii sau care presupune constituirea, modificarea, transferul ori stingerea unui drept real asupra unui bun corporal sau necorporal, activitate efectuata prin mijloace electronice si care prezinta mai multe trasaturi:
– destinatarul îi procura ofertantului un folos patrimonial; aceasta caracteristica are în vedere scopul urmarit de prestatorul de servicii, acela de a obtine profit si implicit natura comerciala a activitatii realizate.
– nu este necesar ca ofertantul si destinatarul sa fie fizic prezenti simultan în acelasi loc; aceasta dispozitie legislativa subliniaza unul dintre avantajele comertului electronic care se realizeaza prin mijloace specifice (echipamente electronice, retele de cablu, fibra optica, radio, satelit etc.).
Continue reading

Instrument de plata – CEC-ul

Instrument de plata – CEC-ul

Notiunea de cec.

Cecul reprezinta un înscris prin care o persoana (tragator) da ordin unei societati bancare (tras) la care are disponibil banesc, sa plateasca o suma de bani unui tert beneficiar, la prezentarea înscrisului.
Elementele pe care trebuie sa le cuprinda un înscris pentru a fi calificat drept cec sunt prevazute de art. 1 din Legea nr. 59/1934:
– denumirea de cec;
– ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
Continue reading

Instrument de plata – Biletul la ordin

Instrument de plata – Biletul la ordin

Notiunea de bilet la ordin.

Biletul la ordin reprezinta un înscris prin care o persoana (subscriitor) se obliga sa plateasca o suma de bani altei persoane (beneficiar), la scadenta sau la ordinul acesteia.
Legea nr. 58/1934 enumera în art. 104 elementele pe care trebuie sa le cuprinda biletul la ordin:
– denumirea de bilet la ordin;
– promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata;
– data scadentei (daca nu este prevazuta, biletul la ordin va fi considerat platibil la vedere);
– locul platii (în lipsa acestui element, locul emiterii va fi considerat loc de plata si locul domiciliului emitentului);
Continue reading