Tag Archives: Afaceri

HG nr. 395 din 2 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice

HG nr. 395 din 2 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 423 din 6 iunie 2016

Data intrării în vigoare:
06 Iunie 2016

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 233 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Continue reading

Noul COD CIVIL din 17 iulie 2009 (republicat) – (LEGEA nr. 287 din 2009)

NOUL COD CIVIL din 17 iulie 2009 (*republicat*) – (LEGE nr. 287/2009)

Noul COD CIVIL din 17 iulie 2009 (republicat) - (LEGEA nr. 287 din 2009)

Noul COD CIVIL din 17 iulie 2009 (republicat) - (LEGEA nr. 287 din 2009)

EMITENT: PARLAMENTUL – PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL I nr. 505 din 15 iulie 2011

Data intrarii in vigoare: 01 Octombrie 2011

Republicatã în temeiul art. 218 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011.

Legea nr. 287/2009 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, a fost modificatã prin Legea nr. 71/2011 şi rectificatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 17 iunie 2011 şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 8 iulie 2011.

Continue reading

Ordonanta nr. 43 din 1997 privind regimul drumurilor – Actualizata

Ordonanta nr. 43 din 1997 privind regimul drumurilor – Actualizata

Text actualizat la data de 14.05.2007 avându-se în vedere republicarea din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 237 din 29 iunie 1998. Actul include modificarile din urmatoarele acte:
– O.G. nr. 79/2001
– Legea nr. 413/2002
– O.G. nr. 26/2003
– Legea nr. 227/2003
– O.U.G. nr. 84/2003
– Legea nr. 47/2004
– O.G. nr. 21/2005
– Legea nr. 98/2005
– O.G. nr. 38/2006
– Legea nr. 10/2007
– Legea nr. 130/2007.

– A se vedea O.G. nr. 21/2005 care prin art. II prevede ca termenul osie, utilizat în cuprinsul Ordonantei Guvernului nr. 43/1997, se înlocuieste cu termenul axa.

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Sectiunea I
Domeniul drumurilor

Art. 1. – (1) Regimul drumurilor reglementeaza în mod unitar administrarea drumurilor publice si private, dobândirea si folosirea terenurilor, conducerea, coordonarea si controlul activitatilor în legatura cu drumurile publice. Administrarea drumurilor publice si private are ca obiect proiectarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întretinerea si exploatarea drumurilor.
(2) Prevederile prezentei ordonante se aplica integral tuturor drumurilor publice si, partial, drumurilor de utilitate privata.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 1 din O.G. nr. 79/2001, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 413/2002.

Art. 2. – (1) Drumurile fac parte din sistemul national de transport.
(2) Drumurile sunt cai de comunicatie terestra special amenajate pentru circulatia vehiculelor si a pietonilor.
(3) Fac parte integranta din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, constructiile de aparare si consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclisti, locurile de parcare, oprire si stationare, indicatoarele de semnalizare rutiera si alte dotari pentru siguranta circulatiei, terenurile si plantatiile care fac parte din zona drumului, mai putin zonele de protectie.
(4) De asemenea, se considera ca facând parte din drum cladirile de serviciu si orice alte constructii, amenajari sau instalatii destinate apararii sau exploatarii drumurilor, inclusiv terenurile necesare aferente.
(5) Fac parte din elementele infrastructurii autostrazilor si drumurilor nationale apartinând domeniului public al statului:
1. suprastructura si infrastructura drumului, situate în cadrul amprizei, si terenul aferent;
2. podurile, tunelurile, viaductele, pasajele denivelate si alte lucrari de arta, cu terenul aferent;
3. locurile de parcare, oprire si stationare, precum si terenurile aferente care apartin domeniului public al statului;
4. lucrarile de consolidare, de protectie si de aparare si terenul aferent;
5. plantatiile rutiere si terenul aferent;
6. suprafetele de teren situate de o parte si de cealalta a drumului, care formeaza zonele de siguranta, în limitele prevazute de prezenta ordonanta.
__________
Alineatul (5) a fost introdus prin art. 19 din O.U.G. nr. 84/2003, introdus prin Legea de aprobare nr. 47/2004.
Continue reading

Comertul electronic

Comertul electronic

Notiunea de serviciu al societatii informationale.

Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic defineste în art. 1 notiunea de serviciu al societatii informationale ca fiind orice activitate de prestari de servicii sau care presupune constituirea, modificarea, transferul ori stingerea unui drept real asupra unui bun corporal sau necorporal, activitate efectuata prin mijloace electronice si care prezinta mai multe trasaturi:
– destinatarul îi procura ofertantului un folos patrimonial; aceasta caracteristica are în vedere scopul urmarit de prestatorul de servicii, acela de a obtine profit si implicit natura comerciala a activitatii realizate.
– nu este necesar ca ofertantul si destinatarul sa fie fizic prezenti simultan în acelasi loc; aceasta dispozitie legislativa subliniaza unul dintre avantajele comertului electronic care se realizeaza prin mijloace specifice (echipamente electronice, retele de cablu, fibra optica, radio, satelit etc.).
Continue reading

Infiintari firme – Constituirea unei Societati pe Actiuni

Autorizarea şi înmatricularea în registrul comerţului şi înregistrarea fiscală a societăţilor comerciale pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, constituite în temeiul Legii nr. 31/1990.Constituirea unei Societati pe Actiuni

Dosarul pentru autorizarea şi înmatricularea în registrul comerţului şi înregistrarea fiscală a societăţilor comerciale pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, constituite în temeiul Legii nr. 31/1990 se va depune la Oficiul Registrului Comerţului şi va conţine, în ordinea indicată mai jos, următoarele documente:

1. Cerere de autorizare şi/sau de înmatriculare – declaraţie de înregistrare (formular tip nr. 3), – într-un exemplar);

2. Dovada verificării disponibilităţii firmei şi/sau a emblemei (copie);

3. Actul constitutiv în formă autentică (original);

4. Dovada sediului social al societăţii (copie);

5. Dovezile privind efectuarea vărsămintelor aporturilor subscrise şi/sau vărsate de acţionari la capitalul social (copii); Continue reading

Transportul rutier in cont propriu

Transportul rutier in cont propriu

Transportul rutier în cont propriu se efectuează fără încasarea unui tarif sau a echivalentului în natură ori în servicii al acestuia şi se realizează în următoarele condiţii:

a) este o activitate secundară sau suplimentară celorlalte activităţi principale autorizate ale Societatii comerciale;

b) mărfurile transportate sunt proprietatea societatii comerciale ori au fost vândute, cumpărate sau închiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;

c) scopul deplasării este transportul mărfurilor ori al persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;

d) persoanele transportate sunt angajaţii societatii comerciale, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii;

e) Societatea comerciala foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate sau obţinute de aceasta printr-un contract de vânzare-cumpărare cu plata ulterioară ori în baza unui contract de leasing pe termen lung sau, în cazul transportului de mărfuri, vehiculele pot fi închiriate fără şofer;

f) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai societatii comerciale, de persoana fizică sau de un membru al asociaţiei familiale, după caz.

Obţinerea certificatului de transport în cont propriu.

Continue reading

Acordarea brevetelor de turism

Acordarea brevetelor de turismProcedura acordării brevetului de turism se găseşte reglementată în Capitolul III al Normelor Metodologice privind criteriile şi metodologia pentru eliberarea licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul nr. 170/2001, şi elaborate în conformitate cu prevederile art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 238/2001 privind condiţiile de acordare a licenţei şi brevetului de turism.

Conducerea operativă a agenţiei de turism, a filialei acesteia din alte localităţi, a hotelului, a motelului, a campingului (cu o capacitate de peste 100 de locuri de cazare), a satului de vacanţă, a cabanei şi a unităţii de alimentaţie pentru turism de categoria I şi “Lux”, cu o capacitate mai mare de 50 de locuri la mese, se asigură de persoane care deţin brevet de turism.

Persoana care asigură conducerea operativă a unei agenţii de turism, a unei filiale a acesteia din altă localitate sau a unei structuri de primire turistică va deţine brevet de turism, prin care se atestă pregătirea profesională în domeniul turismului.

Continue reading

Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor

Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilorCu sprijinul colaboratorilor nostri aveti posibilitatea de a accesa fonduri europene. Firma de consultanta cu care lucram in prezent ofera sprijin in intocmirea dosarului de finantare, precum si ghidarea necesara in vederea finalizarii proiectului, ca si urmarirea dosarului pana la primirea ultimei transe de plati de la UE.
Totodata oferim servicii de consultanta pentru afaceri si management, intocmire de planuri de afaceri, studiu de fezabilitate, dosarele de finantari pentru urmatoarele activitati:

– Dezvoltarea de strategii bazate pe soluţii inovative pentru crearea de noi produse/servicii;

– Studii de fezabilitate şi pre-fezabilitate privind implementarea tehnologiilor ecoeficiente,

– Tehnologii şi produse competitive;

– Crearea planurilor de afaceri;

– Management, marketing şi activităţi de promovare;

– Consultanţă financiară;

– Inovare şi drepturi de proprietate intelectuală;

– Tehnologia informaţiei şi e-business;

– Managementul resurselor umane;

– Transferul afacerii.

Investitii mici pentru intreprinderile mici si mijlocii

Cu sprijinul colaboratorilor nostri aveti posibilitatea de a accesa fonduri europene. Firma de consultanta cu care lucram in prezent ofera sprijin in intocmirea dosarului de finantare, precum si ghidarea necesara in vederea finalizarii proiectului, ca si urmarirea dosarului pana la primirea ultimei transe de plati de la UE.
Totodata oferim servicii de consultanta pentru afaceri si management, intocmire de planuri de afaceri, studiu de fezabilitate, dosarele de finantari pentru urmatoarele activitati:

– Crearea unei noi unităţi de producţie (firma/sectie/instalatie), inclusiv transferul unei unităţi de producţie existente ca urmare a unei decizii a autorităţilor publice romaneşti. Nu se finaţează delocalizarea sau transferul unei capacităţi de producţie dintr-un stat membru UE într-un alt stat.

Extinderea unuei unităţi existente pentru creşterea capacităţii de producţie;

– Diversificarea producţiei unuei unităţi existente, prin lansarea de noi produse;

– Modernizarea întreprinderii, inclusiv schimbări în procesul de producţie a unei unităţi existente (ex: modernizare instalaţii, echipament şi instalaţii înalt tehnologizate, automatizarea a procesului de fabricaţie, introducerea de noi tehnologii de producţie). Echipamentele pentru protecţia mediului, reciclarea deşeurilor, tratarea apelor reziduale, reducerea emisiilor din atmosferă se finanţează numai în legătură cu investiţiile menţionate anterior;

– Achiziţionarea de bunuri intangible , cum ar fi software, brevete, licenţe, know-how sau soluţii tehnice nebrevetate;

– Instruire specializată, strict legată de activităţile de investiţii specificate mai sus;

Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate si a altor aplicatii electronice pentru managementul afacerilor

Cu sprijinul colaboratorilor nostri aveti posibilitatea de a accesa fonduri europene. Firma de consultanta cu care lucram in prezent ofera sprijin in intocmirea dosarului de finantare, precum si ghidarea necesara in vederea finalizarii proiectului, ca si urmarirea dosarului pana la primirea ultimei transe de plati de la UE.
Totodata oferim servicii de consultanta pentru afaceri si management, intocmire de planuri de afaceri, studiu de fezabilitate, dosarele de finantari pentru urmatoarele activitati:

Achiziţionarea de echipamente TIC, software, mijloace fixe şi bunuri de inventar, servicii de consultanţă şi training specializat pentru:

– Implementarea sau extinderea sistemelor ERP (Enterprise Resource Planning).

– Implementarea sau extinderea de sisteme pentru relatii cu clientii (CRM – Customer Relationship Management).

– Implementarea de soluţii software pentru design şi/sau productie, pentru imbunatatirea managementului ciclului de viaţă al produselor.

– Implementarea sistemelor informatice de analiza economica si suport decizional (business intelligence systems) si a altor aplicaţii electronice pentru managementul afacerii