Autorizarea (atestarea) profesorilor de legislatie rutiera şi a instructorilor de conducere auto

    Profesorii de legislaţie rutieră şi instructorii de conducere auto din şcolile de conducători auto îşi pot desfăşura activitatea numai dacă sunt autorizaţi în acest sens de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., în urma obţinerii unui atestat de profesor de legislaţie rutieră, respectiv de instructor de conducere auto, în condiţiile prevederilor Instrucţiunilor comune privind autorizarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto.

    Pentru obţinerea atestatului profesional (autorizaţiei mai sus arătate), solicitanţii trebuie să îndeplinească condiţiile necesare în vederea desfăşurării acestei activităţi, să urmeze un curs de pregătire profesională într-o instituţie de pregătire profesională, autorizată conform prevederilor legale în vigoare, şi să promoveze examenul susţinut în condiţiile instrucţiunilor de mai sus.

 

    CONDIŢII PENTRU OBŢINEREA ATESTATULUI DE PROFESOR DE LEGISLAŢIE RUTIERĂ ŞI DE INSTRUCTOR DE CONDUCERE AUTO

 

    Condiţiile de studii necesare în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutieră sunt îndeplinite dacă solicitanţii prezintă o diplomă de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior de lungă durată în specialităţile ştiinţe juridice sau tehnice.

    Condiţiile de studii necesare în vederea desfăşurării activităţii de instructor de conducere auto sunt îndeplinite dacă solicitanţii sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat sau sunt absolvenţi ai şcolilor de maiştri în specialitatea transporturi auto.

    Persoana care solicită eliberarea atestatului de profesor de legislaţie rutieră sau de instructor de conducere auto trebuie ca, pe lângă condiţiile de studii:

   – să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani;

   – să deţină permis de conducere de cel puţin 5 ani; instructorii de conducere auto trebuie să facă dovada că au o vechime de cel puţin 5 ani în conducerea autovehiculelor din fiecare categorie şi subcategorie pentru care solicită atestarea;

   – să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de două ori de la data obţinerii permisului de conducere pentru consum de alcool;

   – să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective;

   – să nu fi fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj cu violenţă, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luare sau dare de mită, primirea de foloase necuvenite sau trafic de influenţă, dacă nu a intervenit reabilitarea sau amnistia;

   – să fi urmat un curs de pregătire profesională organizat în condiţiile prezentelor instrucţiuni.

    Începând cu data de 31 decembrie 2003 profesorii de legislaţie rutieră trebuie să posede şi pregătire pedagogică specifică formării profesionale a adulţilor.

 

    PREGĂTIREA PROFESIONALĂ

 

    Cursurile de pregătire profesională se vor organiza de instituţiile autorizate de Ministerul Transporturilor.

    Pot urma cursurile de pregătire profesională în vederea obţinerii autorizării, numai persoanele care fac dovada îndeplinirii condiţiilor arătate mai sus.

    Pentru înscrierea la cursurile de pregătire profesională solicitanţii vor fi testaţi de o comisie compusă din reprezentanţi ai instituţiilor autorizate de Ministerul Transporturilor în acest sens.

    Testarea se va face după o tematică stabilită de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. şi are ca scop evidenţierea unei pregătiri minime necesare a solicitanţilor.

    Programele minimale de pregătire vor fi elaborate şi actualizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. împreună cu Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Ministerului de Interne.

    Programele de pregătire profesională în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutieră, respectiv de instructor de conducere auto, se întocmesc de instituţiile autorizate de Ministerul Transporturilor în acest sens, pe baza programelor minimale prevăzute, şi se avizează de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. şi de Direcţia Poliţiei Rutiere.

 

    ACTELE NECESARE ÎN VEDEREA OBŢINERII ATESTATULUI (AUTORIZAŢIEI)

 

    Actele necesare în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutieră şi/sau de instructor de conducere auto se depun la instituţia autorizată de Ministerul Transporturilor care organizează cursurile şi sunt următoarele:

   – cererea din care să rezulte numele şi prenumele persoanei, tipul atestatului, categoriile şi subcategoriile de autovehicule pentru care se solicită atestarea;

   – actul de identitate (copie);

   – permisul de conducere auto (copie);

   – actul de studii (copie);

   – adeverinţă eliberată de Direcţia Poliţiei Rutiere, din care să rezulte că acesta îndeplineşte condiţiile de a nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de două ori de la data obţinerii permisului de conducere pentru consum de alcool. Adeverinţa trebuie să aibă valabilitate de 30 de zile;

   – fişa medicală şi avizul psihologic, cu menţiunea “apt”;

   – certificatul de cazier judiciar.

    Actele fiecărui solicitant, împreună cu programatorul de examinare întocmit de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. vor fi prezentate comisiei de examinare cu 5 zile înainte, pentru verificarea şi constatarea îndeplinirii condiţiilor de atestare.

 

    EXAMINAREA PROFESIONALĂ

 

    Examenul pentru atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi/sau a instructorilor de conducere auto poate fi susţinut numai de persoanele care îndeplinesc condiţiile arătate mai sus.

    Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va stabili data susţinerii examenelor de atestare.

    Comisiile de examinare şi reexaminare vor fi compuse din 3-5 membri, reprezentanţi ai Autorităţii Rutiere Române – A.R.R.

    În aceste comisii pot fi cooptaţi specialişti din domeniul psihopedagogic, alţii decât cei care asigură pregătirea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto din cadrul instituţiilor autorizate de Ministerul Transporturilor.

    Examenul pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutieră şi/sau de instructor de conducere auto constă în următoarele probe:

   – probă scrisă, eliminatorie, privind cunoaşterea regulilor de circulaţie pe drumurile publice, constând într-un test tip grilă cu 60 de întrebări. Testele vor fi elaborate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.;

   – probă orală pentru evaluarea capacităţilor psihopedagogice, constând în 3 subiecte din domeniul respectiv.

    Pentru promovarea examenului trebuie să se răspundă corect la cel puţin 54 de întrebări din testul tip grilă, pentru profesorii de legislaţie rutieră, respectiv la 48 de întrebări, pentru instructorii de conducere auto, iar la proba orală aceştia trebuie să fie declaraţi admişi.

    La încheierea examinării programatorul de examinare va fi întocmit de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. şi va fi semnat de toţi membrii comisiei.

 

    ELIBERAREA ATESTATULUI (AUTORIZAŢIEI)

 

    Persoanelor care au promovat examenul prezentat mai sus, li se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. un atestat de profesor de legislaţie rutieră, respectiv de instructor de conducere auto, prin care se confirmă dreptul acestora de a-şi desfăşura activitatea în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

    Persoanele declarate respinse la examenul pentru atestare au dreptul la o reexaminare în termen de 90 de zile de la data susţinerii examenului. Persoanele declarate respinse la reexaminare pot susţine un nou examen pentru atestare numai după absolvirea unui nou curs de pregătire profesională. Persoanele care nu se prezintă la examen sunt declarate respinse.

    Perioada de valabilitate a atestatului de profesor de legislaţie rutieră şi/sau de instructor de conducere auto este de 5 ani de la data eliberării. Matca fiecărui atestat, împreună cu programatorul de examen şi dosarul care cuprinde actele necesare în vederea obţinerii atestatului (autorizaţiei), se păstrează la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. pentru o perioadă de 5 ani.

    Atestatele de profesor de legislaţie rutieră sau de instructor de conducere auto sunt documente prevăzute cu serie şi număr.

    Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va ţine evidenţa tuturor atestatelor eliberate şi va comunica de îndată eliberarea lor Direcţiei Poliţiei Rutiere.

    Modelul atestatelor şi gestionarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.

    Valabilitatea atestatului de profesor de legislaţie rutieră sau de instructor de conducere auto se poate prelungi de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. pentru o nouă perioadă de valabilitate de 5 ani şi cu prezentarea dosarului ce va cuprinde actele necesare în vederea obţinerii atestatului ce sunt prezentate mai sus, în condiţiile absolvirii unui alt curs de perfecţionare profesională în cadrul unei instituţii autorizate conform prevederilor legale şi ale promovării probei scrise eliminatorii.

 

    RETRAGEREA ATESTATULUI

 

    Atestatul de profesor de legislaţie rutieră sau de instructor de conducere auto se retrage de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. atunci când:

   – nu mai sunt întrunite condiţiile pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutieră şi de instructor de conducere auto, condiţii prezentate mai sus;

   – profesorul de legislaţie rutieră/instructorul de conducere auto nu a urmat un curs de perfecţionare profesională până la expirarea termenului de valabilitate a atestatului;

   – atestatul a fost obţinut prin încălcarea prevederilor legale.

    Direcţia Poliţiei Rutiere va comunica Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. ori de câte ori constată o modificare a condiţiilor iniţiale de acordare a atestatului referitoare la suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau la anularea permisului de conducere.

11 thoughts on “Autorizarea (atestarea) profesorilor de legislatie rutiera şi a instructorilor de conducere auto

  1. bogdan

    eu am deja atestat de instructor auto,si vreau sa trec de la instr. auto angajat la o scoala de soferi la instr auto independent.
    Indeplinesc toate conditiile, numai ca am avut permisul suspendat pt o luna in ultimul an.
    Mai pot trece pe independent?

  2. Avocat - Tudor Dobrescu Post author

    Daca indepliniti conditiia de a nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de două ori de la data obţinerii permisului de conducere pentru consum de alcool puteti opta.

  3. Emanuel

    Stimate domnule avocat,
    Dar daca un insructor conducere auto, detinator al unui atestat perfect valabil, obtine licenta in Drept dupa obtinerea atestatului de instructor, studiile superioare juridice sunt considerate in mod legal ” studii in specialitate ” ? Aceata, deoarece la liceele tehnologice unde exista catedre de conducere auto, maistri-instructori titulari la acele catedre, trebuiesc sa indeplineasca anumite contitii pentru a deveeni ” profesori de instruire practica” si ori obtin o licenta in specialitate, ori trec printr-o evaluare destul de complicata .
    Cu stima si respect,

  4. High_skilled_professional_driver

    Sau mai exact, ” Detinatorul unui Titlu de Licenta in Drept, conferit de catre o universitate acreditata prin lege, in urma absolvirii Facultatii de Drept 4 ani 240ECTS si care in momentul de fata este incadrat pe functia didactica de maistru instructor conducere auto, cu gradul didactic I si titular la catedra de conducerea automobilului/tractorului, poate fi incadrat pe functia didactica de profesor instruire practica ?
    Sau mai concret, studiile superioare juridice, sunt considerate studii in specialitate pentru instructorul de conducere auto ? ”
    Va multumesc,

  5. deea

    dupa expirarea licentei stiu ca profesorul are voie sa dea examen cu elevii care au terminat inaintea expirarii licentei. intrebarea mea este care este aceasta perioada? va multumesc anticipat.

  6. Avocat - Tudor Dobrescu Post author

    Logic ar fi sa nu poti sustine examen cu elevii in conditiile in care nu ai licenta valabila. Cursurile raman valabile pentru elevi, care le-au promovat legal. Instructorul trebuie sa-si reînnoiasca licenta de indata ce aceasta a expirat.

  7. GEANAU S. ADRIANA

    Buna ziua.
    Doresc sa va intreb:
    – unde sunt centrele de obtinere a Atestatului de profesor de legislatie rutiera?
    -Ce bibliografie trebuie studiata?
    Cu deosebita consideratie,
    prof. de informaatica,
    Geanau Adriana

  8. dr. D. I. Rusu

    Buna ziua!
    Ma intereseaza daca pot pbtine atestatul de profesor de legislatie rutiera avand in vedere faptul ca eu am absolvit studii superioare medicale (Facultate de Medicina) si NU de Inginerie ori Drept.
    Cu stima,
    dr. D. I. Rusu,
    Deva

  9. emi

    Buna ziua,
    Am si eu o intrebare pt domnul avocat.Am o nelamurire, care este diferenta intre un instructor auto si un profesor de legislatie? Am stat in spania in ultimii 10 ani unde am si obtinut atestatul de profesor auto. Sa va explic: in spania de exemplu nu iti trebuiesc studii superioare ca sa obtii diploma de profesor, trebuie doar sa faci un curs de vreo 3 ani si sa dai examen la 9 materii exact ca la facultate. Dupa ce ai aprobat toate examenele faci 2 luni si jumatate practica cu o firma pe care o desemneaza cei de la comandamentul de trafic. Dupa ce ai trecut si de faza practica poti sa lucrezi in orice scoala de soferi ca profesor atat pe parte teoretica cat si practica.Din momentul in care ai obtinut atestatul acesta nu mai expira ca in cazul celor din romania. Intrebarea mea este: pot sa lucrez in romania cu un asemenea atestat?
    Va multumesc.

  10. Avocat - Tudor Dobrescu Post author

    Cererea privind autorizarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto se formuleaza în temeiul art. 26 alin. (6) şi (7) din OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a Instrucţiunile comune M.T. – M.I. nr. 3134-1224/2000. Cererea se depune la ARR.

  11. doru

    BUNA ZIUA. STIMATE DOMNULE AVOCAT.
    Sunt in instructor pentru catg. A,B,C+E, si posed permis de conducere pentru catg. A,B,C+E, D+E, pot pregati cursanti pentru categoria tractor conform hotarari nr 480 din 10.06.2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.