Autorizarea şcolilor de conducători auto sau a instructorilor auto independenţi

Autorizarea şcolilor de conducători auto sau a Instructorilor de conducere auto independenţi, se găseşte reglementată în Normele de autorizare a funcţionării centrelor de pregătire a personalului din domeniul transporturilor rutiere, aprobate prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 146/1999.
Şcolile de conducători auto întregesc cadrul instituţional naţional de asigurare a siguranţei circulaţiei rutiere, contribuind la ridicarea nivelului de siguranţă a traficului.
Autorizarea şcolilor de conducători auto se face prin eliberarea unei autorizaţii în condiţiile prezentelor norme. Autorizarea şcolilor de conducători auto sau a instructorilor auto independenţi
Şcolile de conducători auto sunt:
– şcoli din reţeaua învăţământului de stat sau unităţi din sistemul de învăţământ particular;
– şcoli organizate de societăţi naţionale, companii naţionale, regii autonome şi societăţi comerciale deţinătoare de parcuri auto, în vederea calificării sau reconversiei profesionale a personalului propriu;
– şcoli de conducători auto care funcţionează ca societăţi comerciale.
Pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere auto pentru categoriile A şi B se poate face şi de către instructori de conducere auto independenţi, autorizaţi să efectueze această activitate în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
Nu sunt supuse prevederilor prezentelor norme şcolile de conducători auto care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, precum şi în celelalte instituţii Componente ale sistemului naţional de apărare, numai pentru nevoile proprii.

Condiţii de autorizare

Autorizarea şcolilor de conducători auto, cu excepţia celor care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, precum şi în celelalte instituţii Componente ale sistemului naţional de apărare, numai pentru nevoile proprii, se face de către Autoritatea Rutieră Română A.R.R., numai dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
– de onorabilitate;
– de capacitate financiară şi de bază materială;
– de capacitate profesională.
1. Se consideră îndeplinită condiţia de “onorabilitate”, dacă persoana care conduce efectiv şi permanent activitatea, reprezentând şcoala în relaţia cu autorităţile, nu a fost condamnată pentru infracţiuni care o fac incompatibilă cu această activitate şi/sau nu a fost declarată necorespunzătoare de către autoritatea competentă.
Persoana desemnată să organizeze şi să conducă activitatea răspunde de asigurarea condiţiilor de instruire teoretică şi practică a cursanţilor având obligaţia:
– să respecte prevederile regulamentului de funcţionare a şcolii;
– să controleze desfăşurarea procesului de pregătire teoretică a cursanţilor conform programei şcolare avizate, şi de pregătire practică numai pe traseele aprobate;
– să menţină în permanenţă funcţionalitatea bazei tehnico-didactice de instruire;
– să elibereze certificatul de absolvire numai persoanelor care au dobândit cunoştinţele teoretice şi practice necesare.
2. Se consideră îndeplinită condiţia de “capacitate financiară şi de bază materială”, dacă solicitantul face dovada îndeplinirii condiţiilor minime după cum urmează:
– dispune de resurse financiare suficiente pentru începerea şi desfăşurarea activităţii;
– deţine cu drept de proprietate un număr corespunzător de autovehicule (cel puţin două autoturisme sau două autocamioane sau câte un autovehicul din fiecare categorie pentru care se face instruirea, după caz) necesare pentru instruirea practică de conducere auto, cu asigurarea spaţiilor de parcare aferente; în cazul în care numărul de autovehicule aflate în proprietate este insuficient, acesta poate fi suplimentat şi cu autovehicule închiriate.
Pentru fiecare autovehicul trebuie să se facă dovada plăţii sumei fixe anuale pentru Fondul special al drumurilor publice.
Autovehiculele destinate practicii de conducere auto trebuie să îndeplinească condiţiile de dotare minimă necesară, prevăzută în anexa nr. 1 să fie omologate conform reglementărilor în vigoare, având inspecţia tehnică periodică executată de o unitate autorizată, şi să fie asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se află în interiorul acestora cu ocazia pregătirii în vederea obţinerii permisului de conducere;
– deţine în folosinţă exclusivă şi permanentă, în proprietate sau cu chirie, spaţii adecvate procesului de învăţământ, care îndeplinesc condiţiile minime prevăzute în anexa nr. 2;
– are dotarea tehnico-didactică proprie corespunzătoare conţinutului programelor şcolare de pregătire teoretică şi practică;
– deţine avizele de funcţionare necesare, eliberate de către organele specializate (sanitare, P.S.I., protecţia muncii).
3. Se consideră îndeplinită condiţia de “capacitate profesională”, dacă şcoala face dovada că are încadraţi cu contract de muncă (cel puţin 3 persoane) sau prin convenţie civilă de prestări de servicii, profesori şi instructori atestaţi de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., precum şi o persoană care va fi desemnată să conducă şi să organizeze activitatea de instruire. Atestatul profesional al instructorilor de conducere auto şi al profesorilor de legislaţie rutieră se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. conform normelor specifice aprobate de Ministerul Transporturilor.
Menţinerea valabilităţii atestatului profesional este condiţionată de participarea periodică (după 5 ani) la cursuri de perfecţionare avizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. Din comisia de examinare la absolvirea cursului va face parte şi un reprezentant al Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. Formele de pregătire şi de perfecţionare menţionate se vor desfăşura în instituţii abilitate de Ministerul Transporturilor.

Acte necesare pentru obţinerea autorizaţiei pentru şcolile de conducători auto

Solicitantul depune la reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. din judeţul în care îşi are sediul un dosar care trebuie să cuprindă documentaţia necesară.
Actele se prezintă, în original şi în copie, pentru verificarea conformităţii de către reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române – A.R.R.; acestea sunt următoarele:
a) cererea-tip pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a şcolii;
b) actul de înfiinţare sau certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului şi statutul firmei sau regulamentul de organizare şi funcţionare propriu, în care este prevăzută expres ca obiect de activitate pregătirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere a autovehiculelor;
c) lista cuprinzând autovehiculele folosite pentru efectuarea instruirii practice de conducere auto, împreună cu documentele din care să rezulte că acestea îndeplinesc condiţiile pentru “capacitate profesională” arătate mai sus, precum şi dovada posibilităţii de parcare, după caz;
d) pentru personalul didactic se va depune:
– contractul de muncă sau convenţia civilă de prestări de servicii;
– cazierul judiciar;
– atestatul profesional pentru profesorii de legislaţie rutieră şi pentru Instructorii de conducere auto;
– diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior cu specializarea medicină, pentru predarea disciplinei, prim ajutor;
e) actele de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiile care îndeplinesc condiţiile minime pentru desfăşurarea cursurilor şi, după caz, ale poligonului pentru pregătirea practică;
f) pentru persoana desemnată să conducă şi să organizeze activitatea de instruire se vor depune:
– contractul de muncă;
– cazierul judiciar;
– decizia de numire;
– atestatul profesional de instructor auto sau de profesor de legislaţie rutieră;
g) lista cuprinzând dotările tehnico-didactice proprii, în conformitate cu programa şcolară avizată;
h) avizele de funcţionare eliberate de organele specializate abilitate (sanitare, P.S.I., protecţia muncii).

Acte necesare pentru obţinerea autorizaţiei pentru instructorii de conducere auto independenţi

Eliberarea autorizaţiei pentru instructorii de conducere auto independenţi se face de către reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. unde aceştia îşi au domiciliul, în urma prezentării unui dosar care trebuie să cuprindă:
– autorizaţia emisă în baza Legii nr. 300/2004 privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice de către persoane fizice;
– cazierul judiciar;
– atestatul profesional de instructor;
– documente din care să reiasă că solicitantul îndeplineşte condiţiile arătate mai jos şi anume:
Instructorii de conducere auto independenţi pot solicita autorizaţia pentru desfăşurarea activităţii dacă fac dovada asigurării pregătirii teoretice a cursanţilor prin încheierea unui contract cu o şcoală de conducători auto autorizată sau dacă se angajează să efectueze pregătire practică numai cu persoane care prezintă documente din care să reiasă că acestea au efectuat pregătirea teoretică într-o şcoală de conducători auto autorizată sau că au aprobare în acest sens, din partea organelor de poliţie abilitate potrivit legii.
– documente din care să reiasă că autovehiculul aflat în proprietatea sa, utilizat la pregătirea cursanţilor, îndeplineşte condiţiile pentru “capacitate profesională” arătate mai sus.

Eliberarea autorizaţiei

Reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. din municipiul Bucureşti sau din judeţul în care îşi are sediul solicitantul analizează, în termen de 15 zile, dosarul şi verifică la sediul solicitantului dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în prezentele norme, întocmind un raport de evaluare potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3. Dacă sunt îndeplinite condiţiile se propune eliberarea autorizaţiei şcolii de conducători auto.
După analizarea raportului de evaluare în termen de 15 zile de la întocmire, Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează şcolii autorizaţia sau comunică în scris refuzul motivat al acesteia, după caz.
Autorizaţia şcolii de conducători auto, precum şi a instructorului de conducere auto independent se acordă pe o perioadă de 5 ani pentru categoriile la care se efectuează pregătirea. Modelele autorizaţiilor sunt prezentate în anexele nr. 4 şi 5. Eliberarea acestora se va face după prezentarea documentului de plată a tarifului, calculat conform numărului de ore necesare pentru efectuarea verificărilor, ore stabilite în anexa nr. 6.
Contestaţiile în legătură cu refuzul eliberării autorizaţiei sau al vizării acesteia se depun în termen de 15 zile de la comunicare la autoritatea competentă sau, după caz, la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., care are obligaţia de a le rezolva în decurs de 30 de zile de la înregistrare.
Şcolile de conducători auto care au dobândit autorizaţia vor fi înscrise în Registrul şcolilor de pregătire a conducătorilor auto de la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. – sediul central, iar evidenţa instructorilor de conducere auto independenţi se va ţine de către reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. din municipiul Bucureşti sau din judeţul care a emis autorizaţia.
Datele cuprinse în Registrul şcolilor de pregătire a conducătorilor auto se vor păstra şi pe suport magnetic.

Vizarea autorizaţiei

Autorizaţia se vizează anual de către reprezentanţa Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. din municipiul Bucureşti sau din judeţul unde îşi are sediul deţinătorul autorizaţiei de funcţionare a şcolii de conducători auto. Viza anuală se acordă după verificarea:
– păstrării condiţiilor iniţiale care au stat la baza acordării autorizaţiei;
– respectării regulamentului de funcţionare şi a programei şcolare;
– participării personalului didactic la programele de perfecţionare;
– reactualizării, după caz, a documentelor care au stat la baza eliberării autorizaţiei.

Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei

Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei se anunţă Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. în termen de 15 zile. Pierderea sau sustragerea se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. După publicarea pierderii Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va elibera un duplicat al autorizaţiei, cu plata tarifelor aferente.

Retragerea şi anularea autorizaţiei şcolilor de conducători auto

1. Retragerea autorizaţiei şcolilor de conducători auto.
Autorizaţia se poate suspenda în caz, de încălcare a reglementărilor specifice privind activitatea şcolilor de conducători auto şi siguranţa rutieră sau atunci când una dintre condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei nu mai este îndeplinită.
Retragerea autorizaţiei se dispune de Autoritatea Rutieră Romană – A.R.R. în următoarele cazuri:
– când şcoala de conducători auto nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei de funcţionare;
– când se constată că se efectuează pregătirea şi pentru alte categorii de autovehicule decât pentru cele care este autorizată şcoala de conducători auto;
– când reclamaţiile adresate, în scris, Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. din partea cursanţilor sau a instituţiilor interesate privind calitatea procesului instructiv-educativ se confirmă, iar deţinătorul autorizaţiei nu a remediat aceste deficienţe, în urma comunicării scrise din partea reprezentanţei;
– când sunt constatate abateri de la obligaţiile ce îi revin, persoanei desemnate să conducă efectiv şi permanent activitatea şcolii de conducători auto.
Autorizaţia retrasă se poate reacorda la cererea deţinătorului astfel:
– în cazul primei retrageri, la o lună de la data acesteia;
– în cazul celei de-a doua retrageri, la 3 luni de la data acesteia.
Reacordarea autorizaţiei se face la cerere după ce deţinătorul face dovada că au fost remediate cauzele care au stat la baza retragerii acesteia. Tariful perceput la reacordare este dublu faţă de tariful iniţial.
Împotriva măsurii de retragere a autorizaţiei se poate face contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. – sediul central, care are obligaţia să o soluţioneze în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia.
2. Anularea autorizaţiei şcolilor de conducători auto.
Anularea autorizaţiei şcolii de conducători auto se dispune de conducerea Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. la a treia retragere, precum şi în următoarele cazuri:
– când s-au falsificat documentele şcolare;
– când s-au eliberat certificate de absolvire sau adeverinţe de instruire unor persoane care nu au urmat cursurile şcolii de conducători auto;
– când titularul îşi încetează activitatea renunţând la autorizaţie.
Retragerea sau anularea autorizaţiei va opera efectiv după terminarea perioadei de pregătire (seriei) în curs de desfăşurare.
Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător şi în cazul instructorilor de conducere auto independenţi.
În cazul în care măsura anulării autorizaţiei rămâne definitivă se va proceda şi la anularea poziţiei respective din Registrul şcolilor de pregătire a conducătorilor auto.
___________
ANEXELE NR. 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 se găsesc în Normele de autorizare a funcţionării centrelor de pregătire a personalului din domeniul transporturilor rutiere, făcând parte integrantă din acestea.

2 thoughts on “Autorizarea şcolilor de conducători auto sau a instructorilor auto independenţi

  1. DGT1952

    Intrebare: Daca posed autorizatie pentru profesor de legislatie rutiera, pot sa desfasor aceasta activitate independent, in societatea mea comerciala ca Persoana Fizica Autorizata (PFA) ? In ce conditii ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.