Vanzarea – cumpararea unui vehicul

    Deţinătorul poate înstrăina vehiculul pe baza certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate a vehiculului şi a contractului de vânzare-cumpărare pentru un vehicul folosit.

    Certificatului de înmatriculare se mai numeşte şi talonul maşinii.

    Cartea de identitate a vehiculului, în cazul în care pentru vehiculul respectiv nu a fost eliberat un asemenea document, se obţine de la filiala locală a Registrului Auto Român (R.A.R.) care completează datele despre vehicul. Datele despre deţinător se completează de către serviciul de circulaţie care a înmatriculat vehiculul.

    La vehiculele noi care se înmatriculează prima dată în România, folia de securizare se aplică de Registrului Auto Român (R.A.R.) Bucureşti, Calea Griviţei Nr. 391 Sector 1 (P-ţa. Chibrit), începând cu 02.08.2000.

    Formularul “fişei” de înmatriculare şi cel al “contractului” de vânzare-cumpărare a unui vehicul folosit se obţin de la Direcţia generală de evidenţă informatizată a persoanei (Inspectoratul General al Poliţiei) sau de formaţiunea subordonată (Inspectoratul de poliţie judeţean), înainte de a contacta cumpărătorul, vânzătorul trebuie să completeze casetele A şi D din fişa de înmatriculare şi să obţină, în caseta E, viza organului financiar în raza căruia domiciliază (îşi are sediul). Viza atestă că au fost achitate, faţă de stat, debitele referitoare la vehicul şi acesta este liber de orice sarcini.

    Perfectarea vânzării-cumpărării se face prin completarea de către vânzător şi cumpărător a rubricilor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare şi certificatul de radiere şi prin îndeplinirea obligaţiilor menţionate în rubrica 5 a contractului: în plus, vânzătorul trebuie să menţioneze pe certificatul de înmatriculare al vehiculului în mod citeţ “Înstrăinat către ……. la data de ……” şi să semneze ori, în cazul persoanei juridice, să aplice ştampila, iar cumpărătorul să completeze caseta B din fişa de înmatriculare.

    Contractului de vânzare-cumpărare i se poate ataşa o anexă cu clauze suplimentare.

    Actele adică “fişa” de înmatriculare şi “contractul” de vânzare-cumpărare se vor completa prin dactilografiere (cu maşina de scris).

 

    ATENŢIE! Fişa de înmatriculare se va completa în felul următor:

   – rubricile 1-19 şi 21 din caseta A se completează de către DEŢINĂTOR, după cartea de identitate a vehiculului;

   – rubrica 20 din caseta A se completează de către DEŢINĂTOR, după anexa la certificatul de înmatriculare:

   – rubricile din caseta B se completează de către DEŢINĂTOR;

   – rubricile din caseta D se completează de către FOSTUL DEŢINĂTOR;

   – rubrica 1 şi casetele C şi E se completează numai de către AUTORITĂŢI;

 

   A. Recomandări pentru vânzător

 

    Înainte de perfectarea vânzării-cumpărării asiguraţi-vă că datele personale ale cumpărătorului înscrise în contract sunt cele reale (confruntaţi aceste date cu actul de identitate).

    Nu înmânaţi cumpărătorului cartea de identitate a vehiculului înainte de primirea sumei convenite ca preţ al vânzării. Pentru a fi sigur că vehiculul va fi radiat din evidenţa serviciului circulaţie şi a organului financiar, menţionaţi înstrăinarea în certificatul de înmatriculare şi însoţiţi cumpărătorul la serviciul circulaţie în vederea radierii vehiculului. Altfel, există riscul ca noul proprietar să folosească vehiculul înmatriculat pe numele dumneavoastră, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt, inclusiv plata în continuare a obligaţiilor fiscale.

 

   B. Recomandări pentru cumpărător

 

    Înainte de perfectarea vânzării-cumpărării asiguraţi-vă că datele personale ale vânzătorului înscrise în contract, în cartea de identitate, în fişa şi certificatul de înmatriculare sunt cele reale (confruntaţi aceste acte cu actul de identitate). Pentru a nu risca să cumpăraţi un vehicul furat asiguraţi-vă că datele de identificare ale acestuia sunt cele reale: în acest sens confruntaţi seria caroseriei şi a motorului de pe vehicul cu cele înscrise în cartea de identitate (rubrica 6, şi respectiv rubrica 10 din tabelul A, pagina 2), contractul de vânzare-cumpărare, fişa şi certificatul de înmatriculare.

    Verificaţi cu atenţie data aplicării vizei de către organul financiar în caseta E. Recomandăm ca între data înscrisă în caseta E şi data perfectării vânzării-cumpărării să nu existe o diferenţă mai mare de 48 de ore. Dacă această diferenţă este mai mare, puteţi solicita vânzătorului o altă fişă având data actualizată. În caz contrar riscaţi cumpărarea unui vehicul grevat de eventuale sarcini.

One thought on “Vanzarea – cumpararea unui vehicul

  1. Mamaie

    Datele din casetele A si B (fisa de inmatriculare) se completeaza de catre DETINATOR. Detinatorul in acest caz este cumparatorul??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.