Home > Familie > Viza de flotant – viza de stabilire a reşedinţei

Viza de flotant – viza de stabilire a reşedinţei

Potrivit art. 30 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005, reşedinţa se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară.Viza de flotant - viza de stabilire a reşedinţei

Menţiunea de stabilire a reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, dar nu mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni de stabilire a reşedinţei.

Pentru înscrierea reşedinţei solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reşedinţei, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate şi cu unul dintre documentele prevăzute mai jos:

a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;

b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);

c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;

d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.

Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanei pe raza căruia se află ultimul domiciliu înscris în actul de identitate al solicitantului este obligat să comunice la cererea cetăţenilor români, în termen de două zile lucrătoare, datele referitoare la domiciliile avute în România de către persoana respectivă şi orice menţiune privind starea civilă, aflate în evidenţa acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2000.

Pentru datele menţionate mai sus, referitoare la perioada anterioară anului 2000, termenul de comunicare este de maximum 20 de zile.

Se exceptează de la obligaţia prevăzută mai sus:

a) persoana care locuieşte la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic;

b) persoana internată într-o unitate sanitară/medicală.

Menţiunea privind reşedinţa se completează pe un autocolant-tip care se aplică pe versoul actului de identitate.

Persoanelor fizice care nu posedă act de identitate şi sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în unităţi de ocrotire şi de protecţie socială, în şcoli de reeducare sau în alte instituţii li se pot elibera acte de identitate în care se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei respective.

În situaţia în care, din motive obiective, nu poate fi stabilită identitatea persoanelor fizice, instituţiile respective sunt obligate să anunţe imediat unitatea de poliţie pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, care colaborează cu serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în vederea stabilirii identităţii lor.

În cazul în care menţiunea din actul de identitate privind stabilirea domiciliului sau a reşedinţei s-a efectuat în baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că era nul, fals ori falsificat, această menţiune este nulă de drept.

În situaţia prevăzută mai sus, autoritatea care a constatat nulitatea menţiunii comunică serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor situaţia intervenită.

Nulitatea menţiunii poate fi constatată de instanţa de judecată, din oficiu ori ca urmare a sesizării Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, a serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori a persoanelor interesate.

Persoana care găzduieşte o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 31 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005 are obligaţia de a anunţa poliţia sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

NOTĂ:

Prezenţa găzduitorului este obligatorie pentru declaraţia de luare în spaţiu.

Familie , , ,

 1. Claudia
  September 29th, 2011 at 06:32 | #1

  In cazul in care ca proprietari ai imobilului apar 2 pers (mama si fiu-mostenitori in proportii de 70%respectiv 30%) fiecare dintre acestia are drepturi egale in vederea luarii in spatiu a cuiva? Adica, unul din ei poate lua in spatiu o alta persoana fara acordul celuilalt mostenitor? Va multumesc anticipat pt rapuns

 2. Gratiela
  November 21st, 2011 at 04:52 | #2

  Stimate domn,

  Multumesc ca ati postat cele de mai sus. Pina la urma, in situatia in care cineva sta cu chirie la altcineva, a cui este obligatia legala de a solicita viza de flotant, a chiriasului sau a proprietarului?
  V-as fi recunoscatoare daca, oricare ar fi raspunsul, ati putea cita scurt si actul legal unde se regaseste una sau alta din variante.

  De ce intreb acest lucru este pentru a intelege daca este o obligatie legala sau mai degraba o corvoada birocratica, din cele care sunt numeroase la noi atit in sectorul public cit si in cel privat. Pentru ca daca se face ceva exhaustiv la noi, este umplerea pina la refuz de formulare. pina la urma, daca toti avem carti de identitate in Romania, si viata devine din ce in ce mai mobila, devine de conceput situatia in care cineva locuieste jumatate de saptamina intr-o locatie si jumatate in alta. La ce mai foloseste viza de flotant?

  Cu multumiri,
  Gratiela

 3. Laurentiu
  March 16th, 2012 at 02:45 | #3

  Buna ziua!
  Am adresa de domiciliu in Bucuresti, dar locuiesc, de peste 5 ani, intr-o comuna din judetul Ilfov. Pe buletin am viza de flotant, pe care o reinoinesc anual. Socotesc locuinta din Ilfov ca resedinta. In aceste conditii, pot candida la alegerile locale?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

 4. Elena
  March 22nd, 2012 at 07:14 | #4

  Buna ziua

  Daca o persoana are deschis un PFA pe judetul Neamt isi poate face viza de flotant pe Bucuresti? Sau trebui sa schimbe toate actele pe Bucuresti? Si cam care ar fi procedura sa isi mute PFa pe Bucuresti?
  Multumesc

 5. March 22nd, 2012 at 09:20 | #5

  Viza de flotant inseamna ca ai domiciliul mutat temporar la alta adresa. NU este necesar sa mutati si PFA-ul in Bucuresti.

 6. BACH COSMINA
  April 18th, 2012 at 08:17 | #6

  am si eu o intrebare:
  O persoana straina(din UE)care a facut resedinta in Romania in judetul PH dar care s-a mutat ulterior in alt judet(deci care a schimbat adresa din
  certificatul de inregistrare)din motive de lucru,dar nu locuieste mai mult de 5zile la aceasta ultima adresa;trebuie sa se prezinte la ORI din judetul in care s-a mutat pt a schimba sau a declara ceva?

 7. natalia
  May 30th, 2012 at 06:55 | #7

  buna ziua! am dubla cetatenie! pt romania am doar buletin provizouriu facut pe braila, dar imi fac studiile in constanta si stau in constanta!e nevoie de viza de flotanta in cazul meu avand in vedere ca vreau sa ma angajez in constanta!mersi

 8. bocanet mariana
  June 1st, 2012 at 08:40 | #8

  sora mea are flotant la mama ,dar din motivul ca creaza un sac de probleme vrem sa o scoatem afara ce demersuri si masuri trebuie sa luam? va multumesc.

 9. nyiri annamaria ramona
  July 5th, 2012 at 08:50 | #9

  buna ziua de curand am primit custodia fetitei mele karina prin sentinta legala si neam mutat cu actualul concubin la casa in glodeni in casa cumparata de tatal sau cu acte cu numele acestuia si inca nu am flotant tatal fetitei nu a dorit so viziteze doar la locuinta veche unde am considerat ca nu am dece sa ma cheltui eu sa o duc personal sa o poate el vedea am vb si la protectia copilului si miau spus ca nu am nevoie de flotant ca el so viziteze ci sa lasam la latitudinea lui acesta cum nu a venit in loc glodeni unde stam acum a informat gresit politia ca as fii disparut cu fetita dar prin urmare din discutitle avute cu fiica lui ba la telefon ba atunci cand mergea la el inainte a stiut bine ca unde stam dar totus nu a vrut sa vina cauta doar sami faca rau acum intrebarea mea este instintarea de catre politie ma poate afecta daca nu am flotant?va rog sa ma ajutati
  multumesc

 10. July 5th, 2012 at 23:27 | #10

  In afara faptului ca va pune pe drumuri, nu are ce sa va faca nici macar politia care, mai mult ca sigur ca va da NUP in acest dosar, dupa ce vor efectua o verificare cu privire la cele aratate de catre fostul sot. Dar pentru a respecta legea si pentru mai multa transparenta in relatia cu fostul sot este bine sa va faceti viza de flotant.

 11. andreea
  August 6th, 2012 at 09:43 | #11

  Buna ziua ,as dori sa va adresez o intrebare eu sunt din cluj si as dori sa fac cununia civila in constanta in perioada concediuluii fiindca bunicii mei acolo stau,as dori sa stiu daca imi este necesara o viza de flotant,si in cat timp se elibereaza,sau daca se poate face viza de urgenta,fiindca avem 17 zile la dispozitie ,iar din cate stiu la starea civila trebuie completata o declaratie care are valabilitate 10 zile si nu stiu daca se poate completa fara sa am viza de flotant.am apelat de dvs fiindca cei de primaria constanta si cei de la starea civila nu m-au lamurit in nici un caz.multumesc anticipat

 12. anonim
  January 15th, 2013 at 15:40 | #12

  În cazul în care menţiunea din actul de identitate privind stabilirea domiciliului sau a reşedinţei s-a efectuat în baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că era nul, fals ori falsificat, această menţiune este nulă de drept.

  buna,
  deci daca s-a reziliat contractul de inchiriere inceteaza si valabilitatea flotantului? sau este necesar proprietarul sa mearga la evidenta pupolatiei cu nr de inregistrare primit de la fisc (dovada de reziliere a contractului de inchiriere) si sa faca o cerere de incetare a flotantului..
  Eu nu pot scapa de chirias, desi am reziliat contractul refuza sa paraseasca locuinta. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti ce as putea sa fac in cazul acesta, mentionez ca flotantul expira in iulie 2013 iar contractul de inchiriere este reziliat cu data de 1 ian 2013

 13. August 2nd, 2013 at 21:30 | #13

  buna ziua, am si eu o intrebare ce fel de acte niar trebui pentru depunerea vizei de resedinta in RO? am cununia civila si as vrea sa stiu pentru a depune actele pentru viza de resedinta trebuie sa-mi schimb buletinul in familia sotului? varog ajutatima!!!!

 14. Ana
  November 26th, 2013 at 06:55 | #14

  Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce conditii pot sa fac viza de flotant (fara contract de inchiriere )fostului meu sot care are domiciliul in alt judet? Daca are viza de flotant se poate considera ca acesta este domiciliul sau? Poate deschide o actiune in instanta impotriva casei de pensii locala ?

 15. D,M.
  September 17th, 2014 at 03:04 | #15

  va rog sa mi spuneti daca o persoana a solicitat schimbarea Ci la Politie , pe adresa unde a avut loc incheierea unui contract de comodat pe durata de 3 ani, cu respectarea clauzelor respective(intretinere, plata utilitatilor, si grija imobilului) persoana care a solicitat schimbarea Ci locuia in provincie IF. Mentionez ca solicitarea nu a fost facuta la politia de pe raza cui apartinea imobilul ci la Directia Generala de Evidenta Populatiei a Municipiului Bucuresti. Intrebarea este …se considera un fals acest lucru, este ilegal ce a facut acea persoana???Va multumesc.

 16. elena
  October 21st, 2014 at 00:00 | #16

  buna ziua…. ce as putea face daca proprietarul nu vrea sa ma ia in spatiu? am contract, dar viza nu vrea sa imi faca cica pentru ca are altcineva viza pe casa in care stau….. se poate asa ceva? e legal?

 1. No trackbacks yet.