Procedura de redobândire a cetăţeniei române art. 11 – Republica Moldova si Ucraina

Procedura de redobândire a cetăţeniei române art. 11 pentru cetatenii din Republica Moldova si Ucraina

Procedura-de-redobândire-a-cetăţeniei-române-art.-11–Republica-Moldova-si-Ucraina

Procedura-de-redobândire-a-cetăţeniei-române-art.-11–Republica-Moldova-si-Ucraina

Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care a pierdut-o din motive neimputabile sau această cetăţenie i-a fost ridicată fără voia sa şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c) şi e). Astfel solicitantul va trebui să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, are minim 18 ani şi este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român (art.11 din Legea cetăţeniei române).

Cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.

1.Depunerea cererii

Cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti sau la birourile teritoriale ale Autorităţii din teritoriu (Iaşi, Suceava, Galaţi, Cluj-Napoca şi Timişoara). Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României din ţara de domiciliu.

Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează un termen la care Comisia pentru Cetăţenie va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, termen care nu va depăşi 5 luni de la data înregistrării cererii. De asemenea, Preşedintele dispune prin rezoluţie completarea dosarului, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 lit. b) şi e) din Legea cetăţeniei române. În fapt, solicitantul trebuie să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, şi de asemenea solicitantul trebuie să fie cunoscut cu o bună comportare şi să nu fi fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.

2. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie

La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifică îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, potrivit dispoziţiilor art. 8 lit. b), c) şi e) din Legea cetăţeniei române.

3. Raportul Comisiei

Comisia pentru Cetăţenie întocmeşte un raport care se înaintează Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru redobândirea cetăţeniei române sau după caz de respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române.

4. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de redobândire a cetăţeniei române sau respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii cetăţeniei române, emite ordinul de redobândire a cetăţeniei române, ordin care se comunică, de îndată, solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În cazul în care Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, respinge, prin ordin, cererea de redobândire a cetăţeniei române, ordin care de asemenea se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

5. Depunerea jurământului

În termen de 3 luni de la data comunicării ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de redobândire a cetăţeniei române, persoanele în cauză vor depune jurământul de credinţă faţă de România. După depunerea jurământului, Comisia pentru Cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie română.

Persoanele care au redobândit cetăţenia română în condiţiile prevăzute de art. 11 cu menţinerea domiciliului în străinătate, vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din ţara în care domiciliază. În acest caz, certificatul de cetăţenie română le va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

În privinţa copiilor minori, dacă aceştia redobândesc cetăţenia română împreună cu părinţii sau cu unul dintre părinţi, ei vor fi înscrişi în certificatul de cetăţenie al părinţilor şi nu depun jurământul. În cazul în care un copil devine major în timpul procesului de soluţionare a cererii şi până la data redobândirii de către părinţi a cetăţeniei române, acesta va depune jurământul şi i se va elibera certificat de cetăţenie distinct.

Art. 11 din Legea nr. 21/1991

Acte necesare pentru foştii cetăţeni români care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţi de gr. I, II şi III ai acestora. (Art. 11 din Legea nr. 21/1991)

Acte necesare redobândirii cetăţeniei române art. 11 – Republica Moldova si Ucraina

1. Buletinul sau cartea de identitate în copie legalizată;

2. Cazier judiciar din România;

3. Cazier judiciar din Republica Moldova sau Ucraina (cu traducere legalizată în limba română pentru Ucraina);

4. Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici, străbunici), foşti cetăţeni români;

5. Declaraţie personală, autentificată la notar sau consulat din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române;

6. Declaraţie personală autentificată la notar sau consulat din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;

7. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României dacă doreşte rebobândirea cetăţeniei române cu menţinerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;

8. Acte de stare civilă în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanţilor, dacă este cazul;

9. Acordul soţilor pentru redobândirea cetăţeniei de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar, dacă este cazul;

10. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru redobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte;

IMPORTANT:

Nu se percep taxe
Toate actele se depun într-un dosar cu şină.
CERERERILE SE DEPUN PERSONAL şi doar în cazuri temeinic justificate medical prin acte doveditoare de un reprezentant legal (mandatar sau avocat)!
CERERILE SE PRIMESC NUMAI ÎNSOŢITE DE TOATE DOCUMENTELE
CERERILE SE DEPUN LA AMBASADA ROMÂNIEI DIN ŢARA DE DOMICILIU SAU DE REŞEDINŢĂ!
CERERILE POT FI DEPUSE ŞI LA AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU CETĂŢENIE PRECUM ŞI LA BIROURILE TERITORIALE DIN IAŞI, GALAŢI, SUCEAVA, TIMIŞOARA ŞI CLUJ-NAPOCA FĂRĂ A FI NEVOIE DE UN PERMIS DE ŞEDERE PE TERITORIUL ROMÂNIEI.
Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere !
Nu este necesară apostilarea pentru documentele din Rep. Moldova şi cele din Ucraina.

3 thoughts on “Procedura de redobândire a cetăţeniei române art. 11 – Republica Moldova si Ucraina

  1. ion

    buna ziua ma poti ajuta si pe mine
    buna ziua am primit cetatanie romana si vreau Sam FAC certificat romanesc ca Sam fac buletinu romanesc UNDE pot sa fac ca Dori Sal fac cat mai Repede se poate face

  2. Eugenia

    doresc sa-mi scrieti adresa dumneavoastra in Israel , pentru a comunica in legatura cu redobandirea cetateniei romane pentru cetatenii rep. Moldova

  3. Alexandru Semionov

    Pot eu să redobândes cetățenie română dacă bunei mei sunt din Ucraina regiunea Odessa orașul cotovsc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.