Obtinerea cetateniei

Cetăţenia română se poate dobândi în patru moduri:

1. prin naştere;

Persoana care se naşte pe teritoriul unui stat primeşte cetăţenia statului respectiv. Sunt unele state în care nu se practică cele spuse.

2. prin înfiere (adopţie);

Persoana care este înfiată în condiţiile legii de către o persoană ce are o altă cetăţenie, va primi şi ea această cetăţenie

3. prin repatriere;

Persoana care a pierdut cetăţenia română o poate redobândi prin efectul repatrierii, dacă îşi exprimă dorinţa în acest sens.

Părinţii care se repatriază hotărăsc pentru copiii lor minori privind cetăţenia. În situaţia în care părinţii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, ţinând seama de interesele acestuia. În cazul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul acestuia.

Redobândirea cetăţeniei de către unul dintre soţi nu are nici o consecinţă asupra cetăţeniei celuilalt soţ. Soţul cetăţean străin sau fără cetăţenie al persoanei care se repatriază poate cere dobândirea cetăţeniei române, în condiţiile prezentei legi.

ACTELE NECESARE REPATRIERII

Actele necesare repatrierii sunt următoarele:

certificatul de naştere (original şi copie);

certificatul de căsătorie (original şi copie);

actul prin care se face dovada spaţiului de locuit (original şi copie);

livretul militar (original şi copie);

dovada de repatriere (original şi copie);

timbrul fiscal;

cererea de stabilire în românia;

Prezenţa găzduitorului este obligatorie.

4. prin acordarea la cerere.

Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cetăţeanului străin sau persoanei fără cetăţenie care:

a) s-a născut şi domiciliază la data cererii pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază pe teritoriul statului român de cel puţin cinci ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 3 ani (în cazuri bine justificate, aceste termene pot fi reduse)

b) dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa ataşament faţă de statul şi poporul român;

c) a împlinit 18 ani;

d) are asigurate mijloacele legale de existenţă;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială.

ACTELE NECESARE PENTRU DOBÂNDIREA CETĂŢENIEI LA CERERE

Actele necesare pentru dobândirea cetăţeniei la cerere sunt următoarele:

cerere pentru acordarea cetăţeniei române;

certificatul de naştere tradus (original, copie şi traducere legalizată a acestuia);

certificatul de căsătorie tradus (original, copie şi traducere legalizată a acestuia);

certificatul de depunere a jurământului;

actul prin care se face dovada spaţiului de locuit (original şi copie);

4 poze tip act de identitate 30/40 mm cu bandă albă de 7 mm în partea de jos a fotografiei;

Actele mai sus arătate se vor introduce la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor din circumscripţia în care se află reşedinţa persoanei fizice solicitante.

Prin servicii publice comunitare de evidenţă a populaţiei se înţelege orice structură de această specialitate, constituită şi organizată de Ministerul de Interne.

Conform art. 12 din Legea nr. 21/1991, acordarea cetăţeniei române, atât la cerere cât şi în cazul repatrierii, se face la propunerea ministrului justiţiei, prin hotărâre a Guvernului, care se publică în Monitorul Oficial al României.

Cererea de acordare a cetăţeniei române se adresează comisiei pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei, care funcţionează pe lângă Ministerul Justiţiei.

Comisia dispune, pe cheltuiala petiţionarului, publicarea în extras a cererii de acordare a cetăţeniei în Monitorul Oficial al României.

_________

* Pentru a afla mai multe detalii cu privire la OBŢINEREA CETĂŢENIEI, a se vedea Legea nr. 21/1991 şi Constituţia României.

Proceduri:

1) Procedura acordării cetăţeniei române la cerere
2) Procedura de redobândire a cetăţeniei române art. 11
3) Procedura de redobândire a cetăţeniei române art.10
4) Procedura aprobării renunţării la cetăţenia română

Procedura acordării cetăţeniei române la cerere

Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, în temeiul dispoziţiilor art. 8 din Legea cetăţeniei române, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, locuieşte în mod legal, continuu şi statornic pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani;

b) dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Termenele prevăzute la pct. a) pot fi reduse până la jumătate în următoarele situaţii:

a) solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional;

b) solicitantul este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene;

c) solicitantul a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare;

d) solicitantul a investit în România sume care depăşesc 1.000.000 de euro.

1. Depunerea cererii

Cererea de acordare a cetăţeniei române se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti.

Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează un termen la care Comisia pentru Cetăţenie va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române. De asemenea, Preşedintele dispune prin rezoluţie completarea dosarului, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 lit. b) şi e) din legea cetăţeniei române. În fapt, solicitantul trebuie să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, şi de asemenea solicitantul trebuie să fie cunoscut cu o bună comportare şi să nu fi fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.

2. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie
La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia pentru Cetăţenie verifică îndeplinirea condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române, potrivit dispoziţiilor art. 8 lit. a), b), c), d) şi e) din Legea cetăţeniei române. În cazul în care sunt întrunite condiţiile pentru acordarea cetăţeniei române, Comisia stabileşte, într-un termen ce nu va depăşi 6 luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevăzute de art. 8 alin. 1 lit. f) şi g) din Legea cetăţeniei române.

3. Interviul
Comisia pentru Cetăţenie verifică îndeplinirea condiţiilor de acordare a cetăţeniei române, respectiv cunoaşterea de către solicitant a limbii române (scris şi citit), a cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească ale acestuia, precum şi cunoaşterea prevederilor Constituţiei României şi Imnul Naţional.

4. Raportul Comisiei
Dacă solicitantul este declarat admis la interviu sau în cazul nepromovării interviului ori al neprezentării acestuia, Comisia pentru Cetăţenie întocmeşte un raport care se înaintează Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru acordarea cetăţeniei române sau după caz de respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române.

5. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de acordare a cetăţeniei române sau respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii cetăţeniei, emite ordinul de acordare a cetăţeniei române, ordin care se comunică, de îndată, solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În cazul în care Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, respinge, prin ordin, cererea de acordare a cetăţeniei române, ordin care de asemenea se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

6. Depunerea jurământului
În termen de 3 luni de la data comunicării ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de acordare a cetăţeniei române, persoanele în cauză vor depune jurământul de credinţă faţă de România. După depunerea jurământului, Comisia pentru Cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie română.

Procedura de redobândire a cetăţeniei române art. 11

Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care a pierdut-o din motive neimputabile sau această cetăţenie i-a fost ridicată fără voia sa şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c) şi e). Astfel solicitantul va trebui să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, are minim 18 ani şi este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român (art.11 din Legea cetăţeniei române).

Cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.

1.Depunerea cererii

Cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti sau la birourile teritoriale ale Autorităţii din teritoriu (Iaşi, Suceava, Galaţi, Cluj-Napoca şi Timişoara). Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României din ţara de domiciliu.

Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează un termen la care Comisia pentru Cetăţenie va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, termen care nu va depăşi 5 luni de la data înregistrării cererii. De asemenea, Preşedintele dispune prin rezoluţie completarea dosarului, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 lit. b) şi e) din Legea cetăţeniei române. În fapt, solicitantul trebuie să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, şi de asemenea solicitantul trebuie să fie cunoscut cu o bună comportare şi să nu fi fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.

2. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie

La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifică îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, potrivit dispoziţiilor art. 8 lit. b), c) şi e) din Legea cetăţeniei române.

3. Raportul Comisiei

Comisia pentru Cetăţenie întocmeşte un raport care se înaintează Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru redobândirea cetăţeniei române sau după caz de respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române.

4. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de redobândire a cetăţeniei române sau respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii cetăţeniei române, emite ordinul de redobândire a cetăţeniei române, ordin care se comunică, de îndată, solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În cazul în care Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, respinge, prin ordin, cererea de redobândire a cetăţeniei române, ordin care de asemenea se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

5. Depunerea jurământului

În termen de 3 luni de la data comunicării ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de redobândire a cetăţeniei române, persoanele în cauză vor depune jurământul de credinţă faţă de România. După depunerea jurământului, Comisia pentru Cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie română.

Persoanele care au redobândit cetăţenia română în condiţiile prevăzute de art. 11 cu menţinerea domiciliului în străinătate, vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din ţara în care domiciliază. În acest caz, certificatul de cetăţenie română le va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

În privinţa copiilor minori, dacă aceştia redobândesc cetăţenia română împreună cu părinţii sau cu unul dintre părinţi, ei vor fi înscrişi în certificatul de cetăţenie al părinţilor şi nu depun jurământul. În cazul în care un copil devine major în timpul procesului de soluţionare a cererii şi până la data redobândirii de către părinţi a cetăţeniei române, acesta va depune jurământul şi i se va elibera certificat de cetăţenie distinct.

Procedura de redobândire a cetăţeniei române art.10

Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a pierdut-o şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c), d), şi e). Astfel solicitantul trebuie să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, are minim 18 ani, are asigurate mijloacele legale de existenţă, este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român (art.10 din Legea cetăţeniei române).

Cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.

1. Depunerea cererii

Cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială şi autentică la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti. Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României din ţara de domiciliu.

Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează un termen la care Comisia pentru Cetăţenie va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, termen care nu va depăşi 5 luni de la data înregistrării cererii. De asemenea, Preşedintele dispune prin rezoluţie completarea dosarului, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 lit. b) şi e) din legea cetăţeniei române. În fapt, solicitantul trebuie să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român, şi de asemenea solicitantul trebuie să fie cunoscut cu o bună comportare şi să nu fi fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.

2. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie

La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifică îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, potrivit dispoziţiilor art. 8 lit. b), c), d) şi e) din Legea cetăţeniei române.

3. Raportul Comisiei

Comisia pentru Cetăţenie întocmeşte un raport care se înaintează Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru redobândirea cetăţeniei române sau după caz de respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române.

4. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de redobândire a cetăţeniei române sau respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii cetăţeniei române, emite ordinul de redobândire a cetăţeniei române, ordin care se comunică, de îndată, solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În cazul în care Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, respinge, prin ordin, cererea de redobândire a cetăţeniei române, ordin care de asemenea se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei române poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

5. Depunerea jurământului

În termen de 3 luni de la data comunicării ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de redobândire a cetăţeniei române, persoanele în cauză vor depune jurământul de credinţă faţă de România. După depunerea jurământului, Comisia pentru Cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie română.

Persoanele care au redobândit cetăţenia română în condiţiile prevăzute de art. 10 cu menţinerea domiciliului în străinătate, vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din ţara în care domiciliază. În acest caz, certificatul de cetăţenie română le va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

În privinţa copiilor minori, dacă aceştia redobândesc cetăţenia română împreună cu părinţii sau cu unul dintre părinţi, ei vor fi înscrişi în certificatul de cetăţenie al părinţilor şi nu depun jurământul. În cazul în care un copil devine major în timpul procesului de soluţionare a cererii şi până la data redobândirii de către părinţi a cetăţeniei române, acesta va depune jurământul şi i se va elibera certificat de cetăţenie distinct.

Procedura aprobării renunţării la cetăţenia română

Pentru motive temeinice se poate aproba renunţarea la cetăţenia română persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani, nu este învinuită sau inculpată într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsă penală, nu este urmărită pentru debite către stat, persoane fizice sau juridice din ţară sau, dacă are astfel de debite, le achită sau prezintă garanţii corespunzătoare pentru achitarea lor. De asemenea persoana în cauză trebuie să fi dobândit sau a solicitat şi are asigurarea că va dobândi o altă cetăţenie (art.27 din Legea cetăţeniei române).

1. Depunerea cererii
Cererea de renunţare la cetăţenia română se depune personal la secretariatul tehnic al Comisiei pentru Cetăţenie la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti sau la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara în care solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, în cazul în care constată lipsa documentelor necesare soluţionării cererii, dispune prin rezoluţie completarea dosarului în termen de cel mult 6 luni de la comunicare.
În cazul în care dosarul cuprinde toate documentele necesare soluţionării cererii de renunţare la cetăţenia română, preşedintele Comisiei solicită relaţii de la orice autorităţi pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 27 lit. a) şi b) şi anume: solicitantul nu este învinuit sau inculpat într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsa penală; solicitantul nu este urmărit pentru debite către stat, persoane fizice sau juridice din ţară sau, având astfel de debite, le achită ori prezintă garanţii corespunzătoare pentru achitarea lor.

2. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie
La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia pentru Cetăţenie verifică îndeplinirea condiţiilor necesare aprobării renunţării la cetăţenia română, potrivit dispoziţiilor art. 27 lit. a) şi b) din Legea cetăţeniei române.

3. Raportul Comisiei
Comisia pentru Cetăţenie întocmeşte un raport care se înaintează Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru aprobarea renunţării la cetăţenia română sau după caz de respingere a cererii de renunţare la cetăţenia română.

4. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia română sau de respingere a cererii de renunţare la cetăţenia română.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii cetăţeniei române, emite ordinul de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia română, ordin care se comunică, de îndată, solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În cazul în care Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, respinge, prin ordin, cererea de renunţare la cetăţenia română, ordin care de asemenea se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de respingere a cererii de renunţare la cetăţenia română poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi poate fi supusă recursului la secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

5. Eliberarea adeverinţei prin care se dovedeşte renunţarea la cetăţenia română.
Solicitantului i se eliberează o adeverinţă în baza ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia română, de secretariatul Comisiei pentru Cetăţenie pentru persoanele cu domiciliul în România şi de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României pentru persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

 

76 thoughts on “Obtinerea cetateniei

  1. mais

    buna ziua sunt ceatatan syrian am fost nascut in bucuresti in 1980 am stabilt in romania pana 2008 si dupacea ma am intrerupt si ami parintii au obtienut cetatania romana cand am deplinit eu 20 de anii adica am si parintii romani si am fost nascuta in romania dar acum nu sunt stabila in romania cum pot sa o obtine si eu va rog sa imi dati un raspuns

  2. tania

    sunt din republica moldova si vreu sa-mi dobindesc cetatenia Romana am o prietena care ma poate lua an spatiu va antreb cit ma costa si cum trebuie sa procedez ma puteti ajuta.Care este varianta ma repede.Va multumesc tania vrabie

  3. lina mansour

    buna ziua ma numesc lenuta mansour si vreau sa relatez urmatoarea situatie : sint casatorita din 1984 cu Farid mansour cetatean iordanian
    avem si 3 ficee- care au dubla cetatenie -romana si iordaniana si care in prezent sint studente in romania —-
    sotul meu are si carte de intregire a familiei dorim sa depunem dosarul ptr obtinerea cetateniei si dorim daca se poate sa ne ajutati in acest sens —daca se poate un nr de contact–multumesc

  4. johnny

    sunt cetatean libanez, casatorit cu romanca de 12 ani. am vrut sa depun actele pentru obtinerea cetatenia romana, am toata actele necesare cu exceptia venitul ultimi trei ani, ca nu am gasit loc de munca dar am fost intretinut de catre sotia,avand in vedere ca sotia este angajata la o societate cu act de munca. sa poate folosi aces aspect ca dovada de venit pentru existenta decenta folosita pentru cererea cetatenia romana. va multumesc anticipat!

  5. Andra

    Buna ziua,
    intrebarea mea este urmatoarea:
    am plecat din tara in 1973 si in 1976 am obtinut cetatenia franceza prin casatorie si in 1977 am cerut renuntarea la cetatenia romana. In 1978 si 1984 am nascut in Franta doi copii. In 1992 am facut cerere de redobandire a cetateniei romane dar nu m-am gandit sa mentionez si copii, pe atunci minori. Când ulterior am cerut ca si copii mei, deveniti majori, sa primeasca si ei cetatenia romana, mi s-a spus ca o pot obtine doar traind in tara 8 ani ca orice strain care doreste sa devina roman… Copii mei traiesc in Franta si deocamdata nu e probabil sa vina in Romania…
    Credeti ca exista vreo alta solutie sau am ratat singura posibilitate in 1992 ?

  6. ion

    buna ziua ma poti ajuta si pe mine
    buna ziua am primit cetatanie romana si vreau Sam FAC certificat romanesc ca Sam fac buletinu romanesc UNDE pot sa fac ca Dori Sal fac cat mai Repede se poate face

  7. ivan.kostin

    Stimat avocat! Părinţii mei au fost născuţi şi au trăit din 1912 pînă în 1940 în Basarabia, după 1940 – în r. Moldova. Eu sînt născut în r. Moldova. Din 1961 am locuit în Ucraina. Aici (în or. Kiev) m-am căsătorit, aici sa născut feciorul meu. În 1991 odată cu obţinerea Ucrainei independţei naţionale automat toţi membrii familiei mele au fost numiţi cetăţeni a r. Ucraina. Astăzi feciorul meu împreună cu familia lui (soţia şi doi copii pînă la şase ani)doresc să obţină cetăţenia României. Dorim consultaţia dv. şi ajutor juridic în această chestiune. Cu respect, Ion Costin.

  8. Astefanoaia Dorica

    Buna seara,ma numesc Astefanoaia Dorica sint cetatian roman si locuiesc in italia de 9 ani.Am o fetita de 7 ani si nu sint casatorita ,fetita este cetatian italian( are numele tatalui )..as dori sa ii fac dubla cetatenie(italiana si romana)…este posibil si care sint procedurile de urmarit ? va multumesc .

  9. Breaz MIrcea

    Bună ziua,

    În primul rînd vreau să VĂ amintesc, că cei care trăiesc în Romînia trebuie să vorbească ROMÎNEŞTE inclusiv să SCRIE ROMÎNEŞTE, CLARO ?
    pagina dumneavoastră e ostilă Constituţiei Romîniei, sper ca observaţia de mai sus să nu aibă înfluenţă asupra eventualului răspuns, respectiv lămurire la întrebarea care vreau să vo adresez.

    În lista prezentată mai sus care se referă la repatriere sînt unele acte care se solicită de la cel care doreşte să se repatrieze greu de prezentat, de ex. eu sînt plecat din ţară în 1979, înainte de plecare a trebuit să predau împreună cu cererea de părăsire aromîniei şi a altor acte, Certificatul de Naştere, Actul personal de Identitate (Buletinul)
    şi Livretul militar, deci şansele mele de amă repatria sînt NULE, îmi este împosibil să recuperez actele amintite mai sus, am încercat măcar să îmi obţin Certificatul de Naştere cel original, nimeni nu a fost în stare să mă ajute, dinpotrivă, o funcţionară de Starea Civilă îmi spuse
    CĂ, CERTIFICATUL MEU DE NAŞTERE A FOST ANULAT, deci eu sînt mort deja.

    Vă rog, bineînţeles dacă aveţi timp şi binevoinţă să mă lămuriţi în problema mea prezentată mai sus, eventual ce trebuie făcut în astfel de cazuri pentru a obţine o rezolvare pozitivă a cererii de repatriere.

    Toate cele bune la toţi.

    Breaz Mircea

    30 martie 2014

  10. mahmoud

    buna ziva.
    din 1996 sant in romania,in 2006 am casatorit..
    am doi copii si am permis de sedere permanet..am porbleme cu intoarcere in sara ma…?si verau sa ma jutat cu opsinere de pasaportul romanesc..multumesc 12.04.2014

  11. Dana

    Buna ziua!
    Eu sunt cetatean roman, dar si britanic.
    Copilul meu s-a nascut in UK si e cetatean britanic.
    Cum ii pot obtine cetatenie romana, avand in vedere ca nu are tata in certificat , varsta de 2 ani, iar eu sunt mama singura. Ce acte trebuie sa pregatesc si unde sa ma duc in Romania?
    Multumesc

  12. ionut

    Buna as dori sa stiu ,Sunt cetatean Roman casatorit in Anglia cu peroana de origine Ceha de 5LUNI cu pot sai fac documente Romanesti

  13. Roxana Maria

    Buna ziua.as dori sa aflu,daca se poate,cum as putea face cetățenia dubla fetițelor mele de aici din Turcia? Noi stam aici si vreau sa mergem in vizita in Romania dar vreau sa le fac cetățenia dubla PTR ca au mama romanca si tata turc.ce acte mi-ar trebui sau…detalii de genu?

  14. marina

    Bună ziua,tatăl mea a obținut cetățenie românească în,1990,eu mam născut în 1991,pe baza atestat a lu tata mi sa înmânat certificat de naștere romanesc, am fost la București și am depus documentele pentru a mi se elibera pașaport romanesc,miau spus sa vin peste o luna să-l iau,dar cind mam reîntors pentru a mi se înmâna documentul mi sa spus ca nu am prezentat dovada ca sunt cetățean romin din aceat motiv nu miau dat pasaportul.Am fost pe la ministere și nimeni nu miau explicat nimic, ce trebuie sa fac pentru a obține aceasta dovada

  15. rus teodora

    locuiesc in italia am dubla cetatenie si un copil minor cetatean italian as dori sa obtin si cetatenia romana pt el va rog sa ma ajutati cu informatii .

  16. Monica

    Buna ziua, am un prieten care bunicul a fost roman, sa stabilit in venezuela, si el acuma vrea sa obtina cetatenia, ce ar trebui sa faca, ca sa poata obtine cetatenia romana? multumesc

  17. oxana

    Buna seara
    Daca ma puteti ajuta si pe mine ca sunt intro situatie dificila
    Eu sunt Moldoveanca
    Sotul si copii au cetetenie romana de 8 ani
    sintem casatoriti de15 ani
    E posibil sa obtin si eu cetatenie mai repede
    si de ce acte este nevoie
    Multumesc

  18. Rusalina

    Buna ziua !
    Am si eu o intrebare .Eu am dobindit cetatenia cind aveam 14 ani si nu am fost inscrisa in certificatul de cetatenie a mamei , acum ANC cit si Sectia Generala de Pasapoarte imi cer sa renunt la cetatenie, prin retragere in instanta, precum ca mama cind a depus dosarul pentru dobindirea cetateniei, cica era incomplet (tatal care este cetatean strain- nu a depus o declaratie ca este de acord ca eu sa primesc cetatenia statului Roman). In 2010 nu era nevoie de acesta Declaratie a tatalui , care este cetatean strain si nici n-au cerut-o. Eu vreau sa dau in judecata statul Roman pentru ca vor sa-mi retraga cetatenia . Vreau sa stiu care ar fi procentajul ca eu sa cistig procesul??? Si daca mai sunt cazuri similare in care au merg pina la instanta si au cistigat procesul??? Sau poate exista o alta cale de a rezolva aceasta problema??
    Multumesc anticipat

  19. Marina

    Bună seara,pe baza tatălui care are cetățenie din 1994, eu născută în 1991 mia fost transcris certificatul de naștere împreună cu CNP.din motiv ca nu am dovada de cetățenie românească nu mi sa eliberat nici buletinul și nici pașaportul. Cum pot sa atestez certificatul de naștere dacă a fost transcris legal din motiv ca nu sunt atestata ca cetățean român.

  20. Viorel

    buna as dori si eu sa pun o intrebare sint cetacean srb casatorit cu cetateana romana avem si o fetita care in iulie inplineste 18 ani sintem domiciliati in serbia cum putem ieu si fetita sa primim cetatania romana sintem casatoriti din anul 1997 va multumesc de raspuns.

  21. Lucia

    salut! puteti va rog sa ma ajutati, am si eu o intrebare de asa gen: tatal meu este cetatean moldovean, in anul 1968 parintii sai au plecat in iasi in vizita la un neam, bunica mea l-a nascut in iasi pe tatal meu, vreau sa intreb daca el poate sa redobindeasca sau cum sa obtina cetatatenie romina este posibil asa ceva ? ms anticipat astept raspuns/

  22. Ferbei Svetlana

    Buna ziua.Am si eu o intrebare la dumneavoastra.sunt cetățean al R M casatorita cu cetățean Român.Am deja certificat de cetatenie si urmează sami transcriu certificatul de nastere.Avînd permis de sedere temporar si nu definitiv trebuie sa merg la sectorul 1 Bucuresti.puteti cumva sa va acupati dumneavoastra de asta .locuiesc la Dorohoi (Bt)si avînd copil mic pentru mine e o problema daca da va las apoi numarul de telefon si vb in privat.mersi si o zi buna

  23. Magdalena

    Bunà ziua,
    Sint càsàtorità de 22 de anni cu un Italian si am 2 fete , noi trei sintem si cetàteni Romìni si tràim in Ilatia.
    Sotul ar dori sà cearà cetàteni Romànà.
    Avem certificatele de nastere romìn si certificatul de càsàtorie romìn.
    Este posibil ?
    Ce acte ne trebuie ?
    Care ar fi pasul ìntìi ?

    Multumes mult !
    Magdalena

  24. Ivan Avraham Schwartz

    Buna seara,
    Sunt cetatean israelian nascut in Cluj in anul 1948. Am emigrat in Israele in anul 1975. Am fost obligt sa renint la cetatenia romana (contra cost) pentru a obtine viza de emigrare.
    Doresc sa redobandesc cetatenia romana, atat pentru mine cat si pentru sotia mea si fiul nostru nascuti in Romania.
    Va rog sa ma informati despre posibilitatile de redobandire a cetateniei prin biroul dv. Va rog sa-mi oferiti detalii despre costul si durata realizarii acestei proceduripentru trei persoane.
    Cu stima,
    Dr. Ivan Avraham Schwartz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.