Model de Contract de Reprezentare

Model de Contract de Reprezentare

Între ……….., înmatriculată la nr. …………. în Registrul Comercial, având sediul în ………………….., cont nr. ………………, deschis la Banca …………………., filiala ………….., reprezentată prin director general …………., numită în continuare producător şi societatea ……….. înmatriculată la …….., în Registrul comerţului având sediul în …………. judeţul(sector) ……….. telefon ……….. fax …….. cont ………….. deschis la Banca …………….. reprezentată prin …………….. numită în continuare reprezentant, se încheie un contract în următoarele condiţii:

1. NUMIRE
Producătorul numeşte pe ………… ca reprezentant pentru a lansa pe piaţă, a comercializa pentru zona teritorială …………….. (care va fi denumită în continuare teritoriu).
Reprezentantul acceptă această numire pentru produsele nominalizate în anexa la acest contract pe care ………… le poate oferi.

2. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract are valabilitate 6 luni de la data semnării lui. El poate fi reînnoit cu condiţia ca reprezentantul să-şi îndeplinească obligaţiile menţionate în cuprinsul art. 3. litera b, cu excepţia încetării lui în cazurile prevăzute la art. 6.1. şi 6.2.

3. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
A. Producătorul se obligă la următoarele:
a) Să furnizeze reprezentantului produsele pentru vânzarea în teritoriu la preţurile existente în momentul livrării, sortimentele şi cantităţile stabilite de comun acord.
b) Atunci când producătorul va fi în măsură să ofere spre vânzare în teritoriu orice produs nou pe care îl fabrică, va notifica despre aceasta reprezentantului, pentru ca acest produs nou să fie introdus, de comun acord, în lista cu produsele care fac parte din acest contract.
c) Să furnizeze reprezentantului materiale de promovare a vânzărilor, inclusiv material de reclamă de toate felurile şi literatură tehnică, în condiţiile negociate de plată, pentru a sprijini pe reprezentant în promovarea vânzărilor.
d) Să furnizeze reprezentantului, dacă este cazul, documentaţie tehnică pentru modernizările aduse produselor.
În cursul perioadei de garanţie, piesele defecte trebuie înlocuite de ……. fără plată.
După expirarea garanţiei, reprezentantul va plăti costul pieselor defecte la valoarea lor, eventual şi costul transportului când este cazul.

B. Reprezentantul se obligă la următoarele:
a) Să vândă în mod preferenţial produsele ………………. De asemenea, se obligă să nu producă sau să vândă produse derivate din produsele ………….., sau similare acestora singur sau în asociere cu alţii, fără aprobarea expresă în scris a ………………… Prevederile acestui paragraf se vor aplica la toţi subsidiarii afiliaţi reprezentantului sau formelor asociate acestora.
b) Să informeze cu regularitate (de două ori pe lună) producătorul despre activităţile sale. În aceste rapoarte trebuie incluse informaţii pertinente despre clienţii reali şi în perspectivă, activitatea concurenţilor, noi activităţi desfăşurate de reprezentant.
c) Să raporteze producătorului cu promptitudine despre reclamaţiile pe care reprezentantul nu le poate satisface cu privire la produse, împreună cu numele şi adresele persoanelor care fac asemenea reclamaţii.
d) În termen de 30 de zile de la livrarea mărfii, reprezentantul este obligat să achite integral contravaloarea acesteia, prin file de CEC cu sau fără limită de sumă sau ordin de plată confirmat de banca plătitoare. În caz contrar, reprezentantului îi revine obligaţia de a anunţa furnizorul, iar în cazul în care ……………. solicită, să restituie marfa acestuia.
Nerespectarea acestei clauze de către reprezentant conduce la perceperea de penalizări de către, furnizor egale cu dobânda percepută de bancă.

C. Modalitatea de lucru
Beneficiarul se prezintă la reprezentant cu comanda (cont, preţ, cantitate, ştampilă, semnături autorizate).
Comanda se transmite la ……….. prin telefon, telex sau fax, urmând a se primi confimarea comenzii.
În termen de trei zile de la primirea confirmării comenzii, beneficiarul se poate prezenta pentru ridicarea mărfii la sediul ………………. cu comandă, delegaţie de ridicare marfă şi carnet de cecuri sau cu dovada plăţii anticipate (exemplarul verde al dispoziţiei de plată cu ştampila băncii care atestă efectuarea plăţii) a contravalorii mărfii comandate.
În termen de trei zile de la încasarea facturii …….., se obligă să vireze în contul reprezentantului contravaloarea comisionului conform anexelor ce fac parte integrantă din prezentul contract. Aceste anexe se actualizează lunar de către producător şi se transmit reprezentantului.
Pentru unele produse de gabarit mic şi valoare mică, convenite de părţi, se creează un stoc tampon, care va fi achitat în termen de 30 de zile de la data livrării.

4. GARANŢII
Producătorul garantează produsele sale pentru o perioadă de 6 luni de la data livrării; pentru stocul tampon, 6 luni plus 30 de zile de la data livrării către reprezentant, dacă nu există alte clauze la acest contract cu condiţia prestării de service şi întreţinere normale. Obligaţiile producătorului în cadrul acestei garanţii vor fi limitate la repararea sau înlocuirea oricăror piese care se dovedesc defecte în condiţii de utilizare normală.
Cheltuielile de transport către producător pentru piesele defecte în perioada de garanţie vor fi în sarcina reprezentantului, în sarcina producătorului fiind cheltuielile de transport pentru produsele de înlocuire expediate reprezentantului.
Această garanţie nu se aplică nici unui produs sau părţi din produs care a făcut obiectul unui accident, neglijenţă, modificare, abuz sau utilizare greşită sau la articole ce se consumă în exploatare, care au durata de viaţă mai scurtă decât perioada de garanţie.

5. CONFIDENŢIALITATE
Reprezentantul va trebui să păstreze confidenţiale atât el cât şi agenţii şi salariaţii săi toate datele şi informaţiile tehnice şi comerciale furnizate de producător referitor la produsele pe care reprezentantul le dobândeşte în negocierile pentru produse (denumite în continuare informaţii) şi va apăra toate informaţiile împotriva divulgării sau utilizării lor.
Reprezentantul recunoaşte că toate informaţiile pe care le primeşte în legătură cu produsele constituie proprietatea producătorului şi că, după încetarea acestui contract, toate aceste informaţii vor fi restituite producătorului, iar reprezentantul va înceta de a mai face uz de ele. Această clauză nu se aplică la informaţiile care au devenit publice dar nu din culpa reprezentantului.
Clauza de confidenţialitate se va menţine şi după încetarea acestui contract, oricând va interveni aceasta.

6. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
1. Oricare din părţile contractante are dreptul să înceteze îndeplinirea obligaţiilor contractuale în termen de 10 zile lucrătoare după expedierea unei notificări de încetare, recomandate dacă a intervenit una din următoarele situaţii:
a) insolvabilitate sau faliment a celeilalte părţi;
b) încetarea activităţii comerciale a părţii contractante respective;
c) dacă situaţia de forţă majoră se prelungeşte mai mult de 6 luni.
2. În cazul în care una din părţi va încălca acest contract sau nu va reuşi să îndeplinească una sau mai multe din obligaţiile sale prevăzute în contract, cealaltă parte poate prin notificare scrisă către partea aflată în culpă să ceară remedierea încălcării sau îndeplinirea obligaţiei şi dacă partea astfel notificată eşuează cu remedierea încălcării sau executarea obligaţiilor în decurs de 30 de zile de la notificare, cealaltă parte poate rezilia contractul printr-o a doua notificare scrisă.
3. Încetarea contractului în urma clauzelor de încetare expres prevăzute nu va atrage răspunderi pentru compensaţii sau despăgubiri pentru pierderea vadului comercial, a clientelei, profiturilor potenţiale etc.
O astfel de încetare a contractului nu va afecta drepturile sau răspunderile părţilor angajate înainte de încetarea contractului.

7. FORŢA MAJORĂ
Forţa majoră apără de răspundere partea care o invocă.
Partea contractantă care invocă forţă majoră, o poate face opozabilă celeilalte părţi cu condiţia informării despre apariţia cauzei de forţă majoră în cel mult 15 zile de la apariţia acesteia adăugând o confirmare a unor autorităţi competente care să certifice realitatea şi exactitatea cauzei.

8. RELAŢIILE DINTRE PĂRŢI
Reprezentantul este o parte contractantă independentă nefiind un agent expres sau implicit al producătorului. Nici una din părţi nu are dreptul de a crea o răspundere sau obligaţie în numele celeilalte care să fie obligatorie pentru acea parte.

9. LITIGIILE
Prezentul contract este singurul instrument juridic probant pentru soluţionarea eventualelor litigii între părţi pe cale amiabilă, ori în caz de neînţelegere prin acţiune în daune interese adresată instanţei judecătoreşti competente.

10. DISPOZIŢII FINALE
Anexele la contract fac parte integrantă din acesta.

PRODUCĂTOR,
. ………..
REPREZENTANT,
…………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.