Schimbarea domiciliului

Conform art. 26 din Legea nr. 105/1996, reşedinţa este locuinţa la care persoanele prevăzute locuiesc temporar, alta decât cea de domiciliu.

Cetăţenii români cu domiciliul în România au dreptul să-şi stabilească sau să-şi schimbe domiciliul ori reşedinţa în orice localitate din ţară, în condiţiile legii.

Domiciliul minorului este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte statornic.

Stabilirea domiciliului sau, după caz, înscrierea menţiunii de stabilire a reşedinţei în cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declară pe propria răspundere adresa la care are locuinţa asigurată.

Declaraţia se dă în scris şi se semnează în faţa unei persoane autorizate din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor.

ACTE NECESARE

Persoana care îşi schimbă domiciliul este obligată ca, în termen de 15 zile de la data mutării la noua adresă, să se prezinte la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate cu următoarele acte:

actul de identitate (carte de identitate sau buletin de identitate în original şi copie);

certificatul de naştere (original şi copie);

certificatul de căsătorie (original şi copie);

actul de spaţiu (original şi copie);

taxa ce reprezintă contravaloarea cărţii de identitate, şi care include şi valoarea fotografiei preluată cu ajutorul calculatorului;

livret militar (dacă există în original şi copie). În cazul persoanei care îndeplineşte condiţiile satisfacerii stagiului militar însă, din diferite motive nu a fost încorporată (spre exemplu – persoana în cauză este student sau din motive de sănătate a amânat data încorporării), se va adăuga la actele necesare şi o adeverinţă de luare în evidenţă de către Centrul Militar Judeţean sau, după caz, Centrul militar al sectorului unde persoana în cauză îşi are domiciliul. Aceeaşi procedură se aplică şi persoanei care a fost clasată (cu revenire) în timpul satisfacerii stagiului militar;

certificatul de naştere pentru copilul sub 14 ani, pentru ceilalţi acte de identitate (original şi copie);

timbru fiscal.

Persoana care locuieşte temporar mai mult de 45 de zile la altă adresă decât cea de domiciliu este obligată să se prezinte la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor pentru înscrierea, în cartea de identitate şi în documentele de evidenţă, a menţiunii de stabilire a reşedinţei.

Se exceptează de la această obligaţie:

persoana care locuieşte o perioadă mai mare decât cea de 45 zile, dar nu mai mult de 60 de zile, în interesul serviciului, la odihnă sau tratament;

elevul şi studentul aflaţi în vacanţă;

persoana internată pentru îngrijirea sănătăţii;

cadrul militar activ care locuieşte în interesul serviciului în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de durată.

Menţiunea de stabilire a reşedinţei se acordă pentru perioadă solicitată, dar nu mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte la reşedinţa stabilită. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi menţiuni de stabilire a reşedinţei.

În cazul în care se schimbă denumirea localităţilor şi a străzilor, cheltuielile pentru schimbarea cărţii de identitate vor fi suportate de instituţiile publice care au propus schimbarea denumirilor.

_________

*) Pentru a afla mai multe detalii cu privire la SCHIMBAREA DOMICILIULUI, a se vedea Legea nr. 105/1996 privind evidenţa persoanelor şi cartea de identitate, O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, şi Procedura, din cadrul prezentului modul, care tratează “STABILIREA DOMICILIULUI, UNUI STRĂIN, ÎN ROMÂNIA”.

2 thoughts on “Schimbarea domiciliului

  1. BACH COSMINA

    am si eu o intrebare:
    O persoana straina(din UE)care a facut resedinta in Romania in judetul PH dar care s-a mutat ulterior in alt judet(deci care a schimbat adresa din
    certificatul de inregistrare)din motive de lucru,dar nu locuieste mai mult de 5zile la aceasta ultima adresa;trebuie sa se prezinte la ORI din judetul in care s-a mutat pt a schimba sau a declara ceva?

  2. mari

    Am si eu o intrebare.
    Sint proprietarul unei garsoniere in sect.4.Pot sa fac viza de flotant cuiva daca adresa mea din buletin nu coincide cu adresa de la garsoniera?
    Va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.