Tag Archives: Deseuri

Legea nr.265 din 2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului

Legea nr.265 din 2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. – Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.196 din 30 decembrie 2005, cu următoarele modificări şi completări:
1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
“Art. 1. – (1) Obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă îl constituie un ansamblu de reglementări juridice privind protecţia mediului, obiectiv de interes public major, pe baza principiilor şi elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabilă.
(2) Mediul reprezintă ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale şi spirituale, calitatea vieţii şi condiţiile care pot influenţa bunăstarea şi sănătatea omului.” Continue reading

Ordonanţă de urgenţă nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor

Ordonanţă de urgenţă nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor

din 16/06/2000
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 283 din 22/06/2000
Guvernul României
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României şi ale art. 89 lit. a) şi b) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995, republicată,

Guvernul României emite prezenta ordonanţă de urgenţă.

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1. – Obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă îl constituie reglementarea activităţilor de gestionare a deşeurilor în condiţii de protecţie a sănătăţii populaţiei şi a mediului înconjurător.
Continue reading

Anexa 2 la Ordinul 265 din 2001 – privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile

Ministerul Industriei şi Resurselor

Normă

din 20/08/2001

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 566 din 11/09/2001

privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1. – Prezentele norme se emit în baza prevederilor art. 9 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, aprobată şi modificată prin Legea nr. 465/2001, şi reglementează procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile. Continue reading

Anexa 1 la Ordinul 265 din 2001 – Procedura de acordare a autorizaţiilor de colectare a deşeurilor industriale reciclabile

Ministerul Industriei şi Resurselor

Normă

din 20/08/2001
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 566 din 11/09/2001

privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice

CAPITOLUL I

Procedura de acordare a autorizaţiilor de colectare a deşeurilor

industriale reciclabile de la persoane fizice Continue reading

Ordinul nr.265 din 2001 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice şi a Normelor privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile

Ministerul Industriei şi Resurselor

Ordin nr. 265/2001

din 20/08/2001
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 566 din 11/09/2001

pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice şi a Normelor privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile

Continue reading

Autorizatia de valorificare a deseurilor industriale reciclabile

Acordarea, prelungirea, suspendarea sau anularea autorizaţiei

de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile

ACORDAREA AUTORIZAŢIEI

Autorizaţia de valorificare atestă capacitatea agenţilor economici de a realiza operaţiuni de valorificare, astfel cum sunt definite în anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicare din 07/02/2002), pentru fiecare grupă de deşeuri industriale reciclabile prevăzută în anexa nr. 1 la aceeaşi ordonanţă.

Agenţii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile pot realiza astfel de operaţiuni şi la sediul deţinătorilor de deşeuri, cu respectarea normelor de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei.

Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor monitorizează agenţii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, scop în care aceştia sunt obligaţi să îi furnizeze trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare, informaţiile prevăzute în anexa nr. 1 la Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile.

ACTE NECESARE (DOCUMENTE OBLIGATORII)

Autorizaţia de valorificare se acordă agenţilor economici care îndeplinesc cumulativ condiţiile minime prevăzute în anexele nr. 2-8 la Normele mai sus arătate, pentru fiecare grupă de deşeuri industriale reciclabile, pe baza următoarelor documente obligatorii:

a) cerere-tip conform modelului prezentat în anexa nr. 9 la Normele mai sus arătate;

b) certificatul constatator (în original) emis de oficiul registrului comerţului, din care să rezulte: datele de identificare a solicitantului, capitalul social, obiectul de activitate, punctele de lucru declarate;

c) copie de pe codul fiscal;

d) copie de pe autorizaţia de mediu, pentru fiecare punct de lucru prin care urmează să se desfăşoare activitatea de valorificare;

e) copie de pe autorizaţia de protecţie a muncii;

f) copie de pe autorizaţia sanitară;

g) copie de pe extrasul de carte funciară;

h) extras din balanţa analitică a mijloacelor fixe la finele lunii precedente, vizat de comisia de cenzori a agentului economic solicitant sau de un expert contabil, din care să rezulte dotarea de care dispune, corespunzător condiţiilor prevăzute în anexele nr. 2-8 la Normele mai sus arătate;

i) situaţia personalului încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, vizată de inspectoratul teritorial de muncă;

j) dovada achitării la trezoreria statului a taxelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicarea din 07/02/2002).

Condiţiile minime prevăzute în anexele nr. 2-8 sunt obligatorii pe toată perioada valabilităţii autorizaţiei de valorificare.

Cererea de autorizare, însoţită de documentele obligatorii prevăzute la art. 4 din norme, se adresează Comisiei Naţionale pentru Reciclarea Materialelor şi se depune la registratura Ministerului Industriei şi Resurselor sau se transmite prin poştă cu confirmare de primire.

Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor împreună cu direcţiile de profil din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor şi cu organizaţiile patronale interesate, înregistrate conform legii, analizează documentele obligatorii şi stabilesc dacă sunt sau nu sunt întrunite condiţiile minimale pentru acordarea autorizaţiei de valorificare.

Concluziile se consemnează într-un proces-verbal, document care stă la baza emiterii autorizaţiei de valorificare, respectiv a respingerii cererii de autorizare.

În termen de 20 de zile de la data depunerii cererii de autorizare Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor emite autorizaţia de valorificare, conform modelului prezentat în anexa nr. 10 la Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, sau comunică solicitantului motivul respingerii cererii.

PRELUNGIREA AUTORIZAŢIEI

La expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei de valorificare aceasta se poate prelungi pentru o perioadă de 3 ani, la cererea scrisă a agentului economic, conform modelului prezentat în anexa nr. 9 la norme, însoţită de documentele obligatorii.

Cererea de prelungire a autorizaţiei de valorificare se adresează şi se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a acesteia.

Prelungirea termenului de valabilitate se înscrie pe autorizaţia de valorificare în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de prelungire.

SUSPENDAREA SAU ANULAREA AUTORIZAŢIEI

Agenţii economici specializaţi în activităţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile sunt obligaţi să livreze materiile prime secundare obţinute numai însoţite de documente de certificare a calităţii, iar nerespectarea acestei obligaţii duce la:

a) aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 13 lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicarea din 07/02/2002).

b) suspendarea pe o perioadă de la 3 luni la un an a autorizaţiei de valorificare pentru repetarea abaterii.

Agenţii economici care valorifică deşeuri industriale reciclabile sunt obligaţi să ţină evidenţa lor, să raporteze şi să furnizeze informaţii la cererea persoanelor cu drept de control, iar nerespectarea acestei obligaţii duce la:

a) aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 13 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicarea din 07/02/2002).

b) suspendarea pe o perioadă de la 3 luni la un an a autorizaţiei de valorificare pentru repetarea abaterii.

În cazul în care organele de control constată că documentele obligatorii nu corespund realităţii şi că nu se întrunesc condiţiile minimale prevăzute în anexele nr. 2-8 la Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile pentru fiecare grupă de deşeuri industriale reciclabile, autorizaţia de valorificare se anulează.

Agentul economic căruia i s-a anulat autorizaţia de valorificare nu mai poate beneficia de o nouă autorizaţie timp de 3 ani de la data anulării.

Suspendarea sau anularea autorizaţiei de valorificare se face de Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor la solicitarea scrisă a unităţii din care face parte agentul constatator.

__________

Pentru mai multe detalii a se vedea Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile pentru fiecare grupă de deşeuri industriale reciclabile, aprobate prin Ordinul nr. 265/2001 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicarea din 07/02/2002).

Colectarea deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice

ACORDAREA, PRELUNGIREA, SUSPENDAREA SAU ANULAREA AUTORIZAŢIEI DE

COLECTARE A DEŞEURILOR INDUSTRIALE RECICLABILE DE LA PERSOANE FIZICE

Autorizaţia de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice, prevăzută la art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicarea din 07/02/2002), se acordă pe fiecare grupă de deşeuri (conform anexei nr. 1 la ordonanţă) agenţilor economici care îndeplinesc următoarele condiţii minime:

deţin avizul primarului din localitatea în care îşi desfăşoară activitatea;

au în obiectul de activitate recuperarea deşeurilor şi resturilor reciclabile (metalice şi nemetalice);

punctele de colectare sunt declarate la oficiul registrului comerţului;

deţin în proprietate sau în folosinţă (închiriere, concesiune etc.) spaţiul corespunzător desfăşurării activităţii;

deţin în proprietate mijloace de cântărire verificate din punct de vedere metrologic;

punctele de colectare sunt autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei.

ACTE NECESARE (DOCUMENTE OBLIGATORII)

Cererea de autorizare, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice, se depune la registratura prefecturii, însoţită de următoarele documente obligatorii:

copie de pe certificatul de înmatriculare;

copie de pe codul fiscal;

statutul agentului economic şi eventuale cereri de înscriere de menţiuni (în copie);

avizul primarului (în original);

documentul de proprietate, concesiune, închiriere asupra spaţiului de depozitare, înregistrat la administraţia financiară;

copie de pe autorizaţia de mediu;

copie de pe autorizaţia sanitară;

copie de pe documentele de proprietate asupra mijloacelor de cântărire;

buletinul de verificare metrologică a mijloacelor de cântărire.

TERMENUL DE ELIBERARE ŞI VALABILITATE

În termen de maximum 30 de zile de la depunerea cererii prefectura emite autorizaţia de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice (conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la normele arătate) sau comunică solicitantului motivul respingerii, în cazul în care nu sunt îndeplinite toate condiţiile prezentelor norme.

Autorizaţia de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice este valabilă pe o perioadă de un an de la data emiterii, cu posibilitatea de a fi prelungită.

Agentul economic colector eliberează persoanei fizice adeverinţa de primire şi de plată, al cărei model este prezentat în anexa nr. 4 la normele arătate.

PRELUNGIREA AUTORIZAŢIEI

La expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice, aceasta se poate prelungi pe o perioadă de un an, la cererea scrisă a agentului economic, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice, însoţită de documentele obligatorii.

Cererea de prelungire a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice se adresează prefecturii şi se depune, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei.

Prelungirea termenului de valabilitate se face în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de prelungire.

SUSPENDAREA SAU ANULAREA AUTORIZAŢIEI

Agenţii economici care colectează deşeuri industriale reciclabile sunt obligaţi să ţină evidenţa lor, să raporteze şi să furnizeze informaţii la cererea persoanelor cu drept de control, iar nerespectarea acestora duce la:

a) aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 13 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001, aprobată prin Legea nr. 465/2001;

b) suspendarea pe o perioadă de 3 luni a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice pentru repetarea abaterii.

În cazul în care organele de control constată că documentele obligatorii menţionate mai sus, şi prevăzute de normele arătate, nu corespund realităţii şi nu se îndeplinesc condiţiile minime prevăzute la art. 1 din norme, autorizaţia de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice se suspendă până la îndeplinirea acestor condiţii.

Suspendarea sau anularea autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice se face de către prefectură la solicitarea scrisă a unităţii din care face parte agentul constatator.

__________

Pentru mai multe detalii a se vedea Normele privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice, aprobate prin Ordinul nr. 265/2001 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 (republicarea din 07/02/2002).