Permisele de sedere pe teritoriul Romaniei

Modul în care se poate obţine un permis de şedere pe teritoriul României, se găseşte reglementat de O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Străinului căruia i s-a acordat*) sau, după caz, i s-a prelungit*) dreptul de şedere în România i se eliberează de către Autoritatea pentru străini, prin formaţiunile sale teritoriale, un permis de şedere, după cum urmează:

a) permis de şedere temporară străinului căruia i s-a acordat sau, după caz, i s-a prelungit dreptul de şedere temporară;

b) permis de şedere permanentă străinului căruia i s-a acordat dreptul de şedere permanentă prin aprobarea stabilirii domiciliului în România.

Permisul de şedere se eliberează la data acordării sau, după caz, prelungirii dreptului de şedere în România.

__________

*) A se vedea procedura care tratează “Primirea ori prelungirea vizei străinilor”.

REGIMUL PERMISULUI DE ŞEDERE

Permisul de şedere dovedeşte identitatea străinului şi atestă existenţa dreptului de şedere în România, precum şi durata şi scopul pentru care i-a fost acordat acest drept.

Titularul permisului de şedere are obligaţia de a avea în permanenţă asupra sa documentul, de a nu-l înstrăina şi de a-l prezenta organelor autorităţilor competente ori de câte ori i se solicită aceasta.

VALABILITATEA PERMISULUI DE ŞEDERE TEMPORARĂ

Valabilitatea permisului de şedere temporară este limitată la perioada pentru care s-a acordat sau, după caz, s-a prelungit dreptul de şedere temporară în România.

Permisul de şedere temporară se reînnoieşte de fiecare dată cu ocazia prelungirii dreptului de şedere temporară.

PERMISUL DE ŞEDERE PERMANENTĂ

Permisul de şedere permanentă se eliberează la data aprobării stabilirii domiciliului în România pentru o perioadă de 5 ani şi se reînnoieşte succesiv, pentru aceeaşi perioadă.

Cererea pentru reînnoirea permisului de şedere permanentă se depune de către titularul dreptului de şedere permanentă la formaţiunea teritorială a Autorităţii pentru străini în a cărei rază de competenţă se află domiciliul solicitantului, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii documentului, şi trebuie să fie însoţită de următoarele documente:

a) documentul de trecere a frontierei de stat, în original şi în copie;

b) acte doveditoare privind spaţiul de locuit, în original şi în copie;

c) certificat medical eliberat de o instituţie sanitară publică sau privată, din care să rezulte că străinul nu suferă de boli care pot pune în pericol sănătatea publică.

Termenul de eliberare a noului permis de şedere permanentă este de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii.

ANULAREA PERMISULUI DE ŞEDERE

În cazul în care titularului permisului de şedere i se revocă dreptul de şedere, documentul se anulează la data deciziei de revocare şi se retrage cel mai târziu la data la care această decizie este adusă la cunoştinţa străinului.

FURTUL, PIERDEREA, DETERIORAREA SAU DISTRUGEREA PERMISULUI DE ŞEDERE

Titularul permisului de şedere este obligat să anunţe formaţiunea teritorială a Autorităţii pentru străini care a eliberat documentul despre furtul, pierderea, deteriorarea sau distrugerea acestuia, în termen de cel mult 5 zile de la constatarea vreuneia dintre aceste situaţii.

Străinului i se eliberează de către formaţiunea teritorială a Autorităţii pentru străini competentă un nou permis de şedere în locul celui declarat furat, pierdut, deteriorat sau distrus, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a fost sesizată.

Permisele de şedere deteriorate se retrag şi se anulează de către formaţiunea teritorială a Autorităţii pentru străini.

15 thoughts on “Permisele de sedere pe teritoriul Romaniei

  1. dana

    sunt casatorita cu un cetatean nigerian din nov.2008, si i s-a eliberat carte de rezidenta pe perioade de 1 an, pe motivul ca nu sta 6 luni in tara ci e mai mult plecat, iar acum vor sa ii retraga cartea de zidenta, ce pot sa fac?

  2. yani

    salut si asi dori daca se poste va rog frumoc am un prieten din liban si are permis de sedere pe teritoru greciei.si ar dori sa stie daca poate sa optina permis de sadere pe teritoru romaniei

  3. ANCA

    am si eu o intrebare sunt casatorita cu un cetatean strain ni sa eliberat un permis de sedere temporar pe un an de zile ce se intampla daca nu depunem la timp actele pt prelungirea permisului din motivele k sotul meu este inchis in germania pt o fapta minora??

  4. Ionel Laculiceanu

    Seful meu este turc si are firma in romania de 5 ani fuctionala si cu 6 angajati. Poate obtine permis de sedere?

  5. Ion

    daca am si permis de sedere si pasaport care l-am obtinut dupa crearea permisului de sedere.Ce fac in acest caz?

  6. Ion

    Ion :
    daca am si permis de sedere si pasaport Roman care l-am obtinut dupa crearea permisului de sedere.Ce fac in acest caz?

  7. diana

    Cit timp dureaza schimbarea numelui pe permisul de sedere romanesc, ce acte sunt necesare si care e pretul?

  8. ecaterina

    Sint casatorita cu cetatean romin de 2,5 ani si vreau sa-mi fac permisul de sedere in Romania temporar de ce acte am né vie.

  9. Anatol

    am o intrebare.. sunt cetatean roman.. sotia moldoveanca..ce acte are nevoie sotia pentru permis de sedere in romania?

  10. rebecaaa

    Buna as vrea sa intreb am aplicat pentru permis de sedere pentru sotul meu (albanez) in data de 23 .02 .2016 si doar in data de 23 .03.2o16 au venit sa ne verifice locuinta …. intrebarea mea este procesul se poate prelungi pana la 90 de zile si cum se intra in posesia acestiua trebuie ridicat de la oficiul de imigrari sau este trimis acasa ?

    Multumesc !

  11. Mihai

    Buna Ziua, Am dreptul cu permis de sedere de lunga durata in Romania sa inscriu o masina pe numele meu in Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.